2012. augusztus 21., kedd

Semmi

Janne Teller:
Semmi
Janne Teller dán írónő regénye kemény, hátborzongató, felkavaró, kíméletlen, szürreális. Ilyen jelzők alapján senki sem gondolná, hogy egy ifjúsági regényről van szó, pedig mégis... egy olyan regényről, amit előbb betiltottak, később viszont kötelező olvasmánnyá tettek.

A könyv egy nyolcadikos osztály tanévéről szól, ami azzal indul, hogy egyik osztálytársuk rájön, hogy az életben semminek sincs értelme, majd angolosan távozik a tanteremből, ahová nem is tér vissza többé. Felkuporodik a házuk előtti szilvafára, és saját szavaival élve "a semmittevést gyakorolja". A ház előtt nap mint nap elhaladó osztálytársaira rendkívül frusztrálóan hatnak Pierre Anthon szavai, és amikor már-már maguk is kezdik elhinni, hogy semminek sincs értelme, elhatározzák, hogy bebizonyítják Pierre-nek, hogy az állítása nem igaz.

2012. augusztus 20., hétfő

Szellemlány

Torey Hayden:
Szellemlány
Jadie, az igaz történeten alapuló könyv főszereplője, egy 8 éves, szelektív néma kislány. Beszélni csak otthon, a családja körében szokott, házon kívül még sohasem szólalt meg, nem nevetett, nem sírt. Összegörnyedt testtartására sincs ésszerű magyarázat, hiszen gerincferdülésnek vagy egyéb fizikai torzulásnak semmi nyoma.

Miután a kisegítő osztály, amelybe Jadie is járt, tanár nélkül marad, Torey Hayden gyermekpszichológus, a szelektív némaság szakértője megpályázza és el is nyeri az állást. Hamarosan eléri, hogy Jadie hajlandó legyen megszólalni, azonban azt, amit hall, azt elhinni, feldolgozni és megoldani is nehéz.

2012. augusztus 18., szombat

Szép álmokat, Billy!

Daniel Keyes:
Szép álmokat, Billy!
Daniel Keyes-szel nem ez az első találkozásom. Még 8-10 évvel ezelőtt, anyukám hatalmas könyvgyűjteményében vadászva bukkantam rá Az ötödik Sally című könyvre, amit 1-2 nap alatt elolvastam. A történet, amely egy ötszörösen hasadt személyiségű fiatal lányról szól, teljesen magával ragadott. Kicsit később volt szerencsém elolvasni a méltán híres Virágot Algernonnak című regényt is, amely szintén életem legemlékezetesebb olvasmányai közé tartozik.


A Szép álmokat, Billy!-re véletlenül bukkantam a Rukkolán, majd szerencsére alig pár napon belül sikerült megszereznem. A könyv több, mint 500 oldalas, és bár az alapfelállás hasonló, mégis jóval nehezebb olvasmány, mint Az ötödik Sally, talán azért, mert ez a történet egy valódi ember valódi élettörténetét mutatja be.

2012. augusztus 8., szerda

Rukkolás szösszenetek


- Csomagot hoztam! - mondta a postás, és máris nyújtotta az egyértelműen könyvet rejtő barna borítékot.
- Várjon, van még egy! - mondta, majd átvettem a második csomagot is, magamban már azon tanakodva, vajon melyik könyvet rejtheti a fehér papír. Már majdnem elköszöntem tőle, amikor ismét megszólalt:
- Úgy látom, van egy harmadik is! Hát ezek már sosem fogynak el?
Lágyan elmosolyodtam, de közeben azon járt az eszem, hogy ha ő tudná, hogy ez csak a kezdet volt, talán még ma átkérné magát egy másik kerületbe...

***

Eközben a postán a férjem borítékokat vett a rukkolt könyvekhez:

- Jó napot kívánok! 12 darab ajánlott, postakész borítékot kérek!
- Számlát tetszik kérni? - kérdezte a szocializmus óta ott porosodó postáskisasszony, miközben magában azon gondolkodott, hogy ez a sok ember a tömeges levélküldéssel mennyi munkát okoz neki.
- Köszönöm, nem kérek. - mondta a férjem, miközben azon elmélkedett, hogy ha a postás néni tudná, hogy ezek a borítékok még a mai nap folyamán visszakerülnek hozzá megtöltve, ráadásul ez csak a kezdet, talán még ma átkérné magát egy másik kerületbe...

Rukkola

Életem első 26 évét úgy éltem le, hogy nem volt olyan zöldség*, amit ennyire imádtam volna. Nem, nem megyek át gasztro-blogba, csak szeretnék ajánlani nektek egy oldalt: a rukkola.hu-t, az egyetlen és eredeti könyvcseréldét! :)

Alig egy hete találtam rá az oldalra, de máris totális káosz van az eddig szépen elrendezett könyvespolcomon - persze ezt egy csöppet sem bánom! A könyvek olyan gyorsan jönnek-mennek, hogy csak kapkodom a fejem. Részletes szabályokat nem írok, rengetegen írtak már róla, és az oldalukon is megtalálhatod. Az oldal lényege csak annyi, hogy ha elolvastad, de nem szeretnéd megtartani, véletlenül duplán vetted meg, vagy megvetted és mégsem tetszett, akkor feltöltöd a könyvet, és várod, hogy új gazdára találjon! Ha ez megtörténik, cserébe választhatsz más könyveket!

2012. augusztus 6., hétfő

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Gondolkodtál már azon, milyen jó lenne, ha a kedvenc könyveidet újraolvashatnád úgy, mintha akkor olvasnád őket először?

J.K.Rowling:
Harry Potter and the
Philosopher's Stone
Nekem valóra vált ez az álmom, hiszen sok-sok újraolvasás, és a film többszöri megnézése után most először vettem a kezembe angolul is a Harry Pottert. Mintha egy teljesen új világba csöppentem volna, más a stílus, itt-ott eltérnek a nevek is, végig olyan érzésem volt, mintha még sosem olvastam volna a könyvet. A végkifejletet ugyan ismerem, az oda vezető út valahogy mégis más volt. Azt olvastam, amit az író írt, nem azt, ahogyan a fordító értelmezte. Eleinte lassabban ment, aztán - úgy a századik oldal után - már majdnem olyan gyorsan, mintha magyarul olvasnék. Nem vagyok egy nyelvzseni, de ez a könyv az egyszerű nyelvezete miatt igazi sikerélményt jelentett nekem. :)

A férjemtől kaptam meg a sorozat angol kiadását - ahogy annak idején a magyar kötetekkel is ő lepett meg -, így most két nyelven áll a polcomon a sorozat. Egyiktől sem lenne szívem megválni, úgyhogy ez már így marad. :)

A sorozat többi részének angol változata egyelőre várat magára, mert most nagyon jól el vagyok látva könyvekkel a rukkola.hu oldal jóvoltából, illetve a Vaterán is sikerült megcsípnem egy könyvcsomagot.

Oldalszám: 332

Nekem is van már könyves blogom! :)

Régi nagy álmom egy könyves blog létrehozása, de sajnos mindig elsikkadt a dolog. Már általános iskola alsó tagozatában is faltam a könyveket, rengetegszer előfordult, hogy anyukám szólt hajnali 2-3 óra körül, hogy lassan ideje lenne aludnom. Persze mindig mosolygott ilyenkor, hiszen ő is ismerte a titkot, ő is vérbeli könyvmoly.

Középiskolás koromban csak fokozódott a könyvimádatom, olyannyira, hogy az érettségi előtt 2-3 héttel még simán elkezdtem olvasni a Gyűrűk ura trilógiát, amit még az érettségi előtt be is fejeztem. Tanulhattam volna helyette, de mégis ki választaná a világháború tanulmányozását egy ilyen jó könyv helyett? Egy ideig egy füzetbe írtam, hogy miket olvastam el, évi 50-60 könyv volt az átlag.

Az érettségi után elköltöztem otthonról a továbbtanulás miatt. Rá kellett jönnöm, hogy a főiskola nem barátja a könyvmoly-énemnek, hiszen a deriválást már tényleg tanulni kell, nem repül csak úgy be a fejembe, ráadásul a családomtól távol már a takarítást, főzést, mosást is nekem kellett intéznem. Nem voltak már hajnalig tartó olvasások, esténként bezuhantam az ágyba, és reggel kezdődött minden újra... sokszor hónapok mentek el anélkül, hogy a tankönyveken kívül bármit is olvastam volna.

Amikor dolgozni kezdtem, folyamatosan túlóráztam, hogy tartsam az iramot a tapasztaltabb kollégákkal, ezért ismét nem nagyon jutott idő olvasásra... már fél éve dolgoztam, amikor valami megváltozott: egyre kevesebbet kellett túlóráznom, és végre lett időm magamra is. Első utam a könyvtárba vezetett... olyan volt, mint egy cukorkabolt - csupa-csupa finomság mindenütt. Órákig válogattam, aztán alig bírtam hazacipelni a könyveket, amiket végül kiválasztottam.

Néhány hónappal később új munkakört kaptam, ismét tanulnom kellett a napi feladataimat is, és ismét nem volt időm olvasni... a legnagyobb baj csak az, hogy ez azóta sem változott, ráadásul ennek már három éve. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány könyvet olvastam el évente az utóbbi időben. Valahogy a preferenciáim is megváltoztak. Az internet sokkal előrébb került a rangsorban, a munka után napi 1-2 órát még biztosan a gép előtt töltök.

Nézegetve az elmúlt években kiadott könyveket, rádöbbentem, hogy nagyon hiányzik az olvasás! Annyi jóról maradtam le, és ki tudja, sikerül-e még behoznom a sokéves kihagyást? Mostantól ismét sokat fogok olvasni, mindenképpen szakítok rá időt! A könyvélményeimet pedig ebben a blogban fogom veletek megosztani! :)