2012. december 31., hétfő

2012

Az év utolsó napja alkalmából úgy döntöttem, végzek egy kis összegzést az évről. Ebből a szempontból csonka év volt, mindössze 5 hónapig tartott, hiszen a blogot csak idén augusztusban indítottam.

Számok és érdekességek az elmúlt öt hónap olvasásaival kapcsolatban:

- összesen 32 könyvet olvastam el, és ha jól emlékszem, volt még három, amit végül nem fejeztem be, mert sajnos nem nyerték el a tetszésemet
- be nem fejezett könyvek: A citromtorta különös szomorúsága, Vérszívó démonok, Emma szerelme
- összes olvasott oldalak száma: 10.132
- naponta átlagosan 66 oldalt olvastam
- a legtermékenyebb hónap a december volt, 2541 elolvasott oldallal (9 végigolvasott és egy félbehagyott könyv)
- a legrosszabb hónap október volt, mindössze 1334 oldallal (4 könyv)
- az olvasott könyvek átlagos oldalszáma 304 volt (csak a végigolvasott könyveket számítva)
- a leghosszabb könyv: Jodi Picoult - Házirend (596 oldal)
- a legrövidebb könyv: J.R.R. Tolkien - A woottoni kovácsmester (59 oldal)
- férfi íróktól 8, írónőktől 27 könyvet olvastam
- a blogomon a leglátogatottabb könyv Beatrix Potter élete volt

A woottoni kovácsmester

J.R.R. Tolkien:
A woottoni kovácsmester
Középiskolás koromban ismerkedtem meg Tolkien világával és legismertebb művével, A Gyűrűk Ura trilógiával. A trilógia körbejárt az osztályban, és amikor hozzám került, alig két hét alatt elolvastam a majd' 1800 oldalas művet. Teljesen lenyűgözött és magával ragadott a világ, nagyon imádtam a könyvet!

Azóta csak a trilógiából készült filmekkel találkoztam, nem olvastam Tolkien könyvei közül semmi mást azóta. Most azonban csere útján szert tettem A woottoni kovácsmester című könyvre, és kíváncsian vártam, hogy elolvashassam.

Az ötödik gyerek

Doris Lessing:
Az ötödik gyerek
Harriet és David kapcsolata a kezdetektől fogva gyors és magától értetődő volt. Nagy házra és sok-sok gyerekre vágytak, és ebben tökéletesen egyetértettek. Hamarosan meg is vásárolták álmaik sokszobás házát London környékén, és gyors egymásutánban meg is született az első négy gyermekük.

A Lovatt család háza a béke és a jókedv otthona volt. Imádták, hogy sokan vannak, és még jobban, ha vendégeket is hívhattak. Így alakult, hogy a szélesebb családi kör minden nagyobb ünnepen Lovattéknál gyűlt össze, ahol sokszor 2-3 hetet is eltöltöttek. Harriet szerette a sürgés-forgást, háziasszonyi teendőit, a családi együttléteket.

2012. december 30., vasárnap

Egy kutya négy élete

W. Bruce Cameron:
Egy kutya négy élete
Először átsiklottam a könyv fölött, amikor megláttam a bolt polcán... szeretem az állatokat, de az állatos könyvekért nem vagyok nagyon oda, az esetek nagy többségében gyerekeknek valók, felnőttként már nem annyira élvezhetőek. Végül mégis elolvastam a fülszöveget, és ez, valamint a "Felnőtteknek ajánljuk!" felirat felkeltette az érdeklődésemet, hiszen nem találkoztam még felnőtteknek szóló állatos történettel. Talán ez tényleg valami más, mint az eddigiek? Végül úgy döntöttem, hazahozom a könyvet, és már az első 30-40 oldal után tudtam, hogy nem bánom meg.

2012. december 28., péntek

Egy gyerek

Torey Hayden:
Egy gyerek
Torey Hayden gyermekpszichológus egy amerikai kisváros általános iskolájának fejlesztő osztályában tanít. Torey osztályát az iskolában "szemétlerakó" névvel illették, ide kerültek ugyanis azok a gyerekek, akik speciális problémáik miatt egyetlen másik osztályba sem kerülhettek be. Torey természetesen nem maradt egyedül a nehéz feladattal, két segítője is akadt: napi egy-két órában egy kétbalkezes gimnazista lány, valamint egy angolul kevéssé beszélő, mexikói bevándorló, aki még sosem dolgozott gyerekekkel. Szedett-vedett csapatánál már csak nyolcfős diákcsoportja volt ziláltabb:

"Hárman közülük egyáltalán nem voltak szobatiszták, két másik alkalmanként becsinált, ketten nem tudtak beszélni, egy nem akart, kettő viszont nem volt hajlandó befogni a száját. És egy nem látott."

2012. december 19., szerda

Beatrix Potter élete

Richard Maltby Jr.:
Beatrix Potter élete
Megmondom őszintén, néhány hónappal ezelőttig fogalmam sem volt róla, hogy ki is az a Beatrix Potter. A rukkolát böngészve találtam rá néhány hihetetlenül aranyos mesekönyvre, és később az írónőről szóló életrajzi könyvre is. Ráadásul mióta a könyv értékeléseit olvastam, tűkön ülve vártam, hogy egyszer az enyém legyen.

Nemrég egy karácsonyi könyvcserebere során ezt a könyvet kaptam ajándékba, és alig vártam, hogy elkezdhessem. Tegnap késő este láttam neki, és meg sem álltam, amíg hajnalban be nem fejeztem. Először féltem, hogy az életrajzi könyv túlságosan száraz, tényszerű lesz, de pozitívan csalódtam. Ilyen csodálatos, varázslatos, megható és szomorú történettel még nem nagyon volt dolgom.

2012. december 17., hétfő

Seherezádé lánya

Ayşe:
Seherezádé lánya
Ayşe egy kurd származású, jezid vallású család tagjaként éli napjait. Bár a család nagyjából két évtizede Németországba vándorolt, kultúrájukhoz és szokásaikhoz továbbra is mereven ragaszkodnak. A jezidek rendkívül összetartóak, egymás között házasodnak, legfontosabb számukra a család becsülete, és ezt megvédik, bármi áron...

Ayşét egészen fiatal korában elígérik saját unokatestvéréhez, Hasszánhoz. Ayşe megpróbál alkalmazkodni a körülményekhez, igyekszik beletörődni sorsába, azonban vesztére beleszeret egy német férfiba, és hónapokon át tartó titkos és veszélyes találkozgatások után úgy dönt, megszökik otthonról, hogy Berlintől távol, Münchenben élhessen szerelmével, Oliverrel.

Smaragdzöld

Kerstin Gier:
Smaragdzöld
(Időtlen szerelem 3.)
Bár az Időtlen szerelem trilógia első része Rubinvörös címmel már 2010-ben megjelent, én csak idén szeptemberben ismerkedtem meg vele, de így legalább nem kellett túl sokat várnom, ugyanis a trilógia befejező része, Smaragdzöld címmel novemberben jelent meg.

A három rész időben mindössze pár napot fed le (természetesen az időutazást nem számítva), de ez a pár nap is éppen elég izgalmat tartogat ahhoz, hogy egy fiatalos, üde, izgalmas és emlékezetes történet kerekedjen belőle. A második rész, azaz a Zafírkék ott fejeződött be, hogy Gideon bevallja Gwendolynnak, hogy idáig csak megjátszotta a szerelmet, így a harmadik rész a kétségek között őrlődő és első nagy szerelmi bánatát átélő Gwendolynnal indul. Gwen lázasan dolgozik, hogy módot találjon arra, hogy az Őrzők Páholyától függetlenül, önállóan látogathasson a múltba, ahol nagyapjával találkozhat. Szeretne mielőbb fényt deríteni arra, miért nem akarta Lucy és Paul bezárni a kört, és miért döntöttek úgy, hogy életüket az 1990-es évek helyett 1919-ben folytatják tovább.

2012. december 9., vasárnap

Mia karácsonya

Meg Cabot:
Mia karácsonya
(A neveletlen hercegnő naplója  6 és 1/2.)
Ennél a könyvnél megállt a tudományom, fogalmam sincs, mit írhatnék róla. Csak azért kaparintottam meg, mert karácsonyi könyv, illetve azért, mert a filmet 26 éves vén fejemmel is imádom, a könyvből viszont még egy részt sem olvastam... hát, most határozottan állíthatom, hogy nem is fogok.

Tinilányoknak íródott 78 oldalas kis semmiség, és bár nem tudom, a sorozat többi része milyen terjedelmű, nem igazán értem, miért kellett erre egy külön kötetet szánni. Nem tudom, a 10-14 éves lányok milyen véleménnyel vannak a könyvről, de számomra ez a röpke történet is kínszenvedés volt, és van egy olyan érzésem, hogy nemcsak azért, mert rég kinőttem már belőle.

A nővérem húga

Jodi Picoult:
A nővérem húga
Ez a második Jodi Picoult-könyv, amit elolvastam. A belőle készült filmet már láttam korábban, de csak nagyon felületesen, az alaptörténetet sem nagyon tudtam volna elmondani, a végét pedig azt hiszem, egyáltalán nem is láttam, szóval részemről nem volt valami maradandó alkotás. A könyvről viszont nagyon jó véleményeket írtak a molyon, és az értékelése is nagyon jó, ezért a Házirend után úgy gondoltam, ezzel a könyvvel folytatom a sort.

Röviden a történetről: Kate alig két éves volt, amikor egy orvosi vizsgálat során kiderült, hogy leukémiás. Sem idősebb testvére, Jesse, sem pedig szülei nem bizonyultak megfelelő donornak, ezért sok tépelődés után szülei úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy egy idegen donorra várnának, az orvostudományt segítségül hívva életet adnak egy harmadik gyermeknek, aki genetikailag tökéletes donor lesz Kate számára. Bár Anna csöppet sem hétköznapi okból született, természetesen ugyanúgy szerették, mint két nagyobbik gyermeküket.