2013. november 9., szombat

A párválasztó


Már írtam párszor, hogy lassan kezdek túlzásba esni a disztópiás regényekkel, és egyre kevésbé tudnak meglepni. Ezek után az utóbbi időben már szándékosan kerültem őket, pedig a polcomon is csücsül még néhány, így kéznél is lennének. Egy darabig sikerült is megúsznom disztópia nélkül, aztán egy óvatlan pillanatban beleszerettem A párválasztó borítójába. Elolvastam a fülszövegét, bekategorizáltam ártatlan, romantikus lányregénynek, majd hazavittem. A meglepetés akkor ért, amikor elkezdtem olvasni, és kiderült, hogy a történet kerete itt is disztopikus. Nagy szerencse, hogy ezúttal nem ezen van a hangsúly, és végül a történet teljesen elvarázsolt!

Az egykori Egyesült Államok területén létrejött Illéában járunk, ahol az élet nem olyan, mint régen, hiszen az ország 8 kasztra oszlott, a birodalmat pedig a királyi család irányítja. A kasztok élik mindennapi életüket, az Egyesek az Elit tagjai, a Nyolcasok pedig nincstelenek, akik nap mint nap a túlélésért küzdenek. A hétköznapokból egy különleges esemény szakítja ki az összes kaszt lakóját: Maxon feleséget keres.


Maxon a lányok álma, hiszen fiatal, jóképű, és nem utolsó sorban ő a herceg. A hagyományokhoz híven a herceg a nép bármely rendű vagy rangú leányát feleségül veheti, aki a Párválasztóra jelentkezik. A nevezők közül 35 lányt választanak ki, akik beköltözhetnek a királyi palotába, ahol is a herceg választhat közülük. A show pár naptól akár pár hónapig is tarthat, és az egész országban közvetítik. Azt hiszem, nem árulok el meglepetést, ha azt mondom, hogy az ország összes lánya arra vágyik, hogy kiválaszthassák őt. Pontosabban minden lány, kivéve egyet.
"Amikor a postával megjött a levél, anyám magánkívül volt az örömtől. Azonnal el is döntötte, hogy ezzel gyakorlatilag vége minden bajunknak, gondjaink örökre megszűntek. Zseniális tervében az egyetlen problémát én jelentettem."
America Singer egy Ötös. Közel sem vagyonos családból származik, testközelből ismeri az éhezést, de boldog, hiszen szerelmes. Aspen Hatos, ezáltal még America családjánál is szegényebb, de Americát egyáltalán nem zavarja, ha "rangon alul" köt házasságot. A lánynak esze ágában sincs jelentkezni a Párválasztóra, azonban nem kell, hogy megnyerje a versenyt, elég, ha eljut az utolsó szakaszig, ahonnan a kieső lányok már nem a saját kasztjukba, hanem az Elitbe kerülnek. Ez hatalmas előrelépést jelentene America családja számára, mindörökre elfelejthetnék a nélkülözést.

A 35 kiválasztott közé America is bekerül, de első pillanattól fogva csakis a túlélésre összpontosít. Maxonnak azonban America szépsége mellett a távolságtartása is feltűnik, és ahogy az lenni szokott, csak még inkább felkelti az érdeklődését. America igyekszik baráttá válni, és észre sem veszi, hogy eközben egyre jobban egymásba gabalyodnak Maxonnal.
"Ha nem akarod, hogy beléd szeressek, akkor igyekezz kevésbé szépnek lenni. Holnap reggel szólok is a szobalányaidnak, hogy ezentúl krumpliszsákokat öltögessenek össze neked ruhának."
A történet hirtelen ér véget, ugyanis a kiválasztás nem fejeződik be az első részben, még hat lány verseng a herceg kegyeiért, az eredményt csak a folytatásból ismerhetjük majd meg, remélhetőleg minél előbb, hiszen a történet második része még idén megjelenik! A borítója pedig még az első résznél is gyönyörűbb lesz! :)


Kiera Cass a Radford University diákja volt, jelenleg családjával a virginiai Blacksburgben él. A The Siren című fantasyregényét magánkiadásban jelentette meg 2009-ben. Kiera életében megközelítőleg tizennégy fiút csókolt meg. Egyikük sem volt herceg. 



Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: The Selection (2013)
Forrás: saját vásárlás
Oldalszám: 359