2014. április 25., péntek

Mielőtt elalszom


Képzeld el, hogy puzzle-darabkákból kell összeállítanod a saját életedet. Egy olyan puzzle-ből, aminek a teljes képét sohasem láttad. Egy olyan puzzle-ből, amelyből hiányoznak darabkák. Egy olyan puzzle-ből, amelybe valaki szándékosan idegen darabokat rejt bele, másokat pedig kivesz belőle. Borzalmasan hangzik, ugye?

Christine Lucas így él nap mint nap. Egy 20 évvel ezelőtti esemény hatására elvesztette az emlékezetét, és most, 47 évesen minden reggel idegen ágyban, idegen férfi mellett, idegen testben ébred. Jeges félelem és kétségbeesés markolja a szívét, mert fogalma sincs róla, hogy ki ő. Aztán minden reggel kiderül, hogy az ágy az ő ágya, a férfi az ő férje, a test pedig az ő teste, csak nem emlékszik rá.
"Mintha két énem lenne egyszerre ugyanabban a testben: az egyik egy negyvenhét éves nő, higgadt, udvarias; valaki, aki pontosan tudja, mi a jó és mi a rossz, hogyan kell viselkednie az adott helyzetben. A másik még a húszas éveiben jár, és hisztérikusan sikítozik."
Christine naplóírásba kezd, ennek segítségével próbálja összerakni az emlékeit, ám hamarosan kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik. Időnként felbukkan egy-egy újabb kép, de túl sok a fekete folt a múltjában, és ami előkerül, az is csak keserűséget és újabb kételyeket hoz. Ahogy újabb és újabb képek jelennek meg Christine előtt, egyre inkább elbizonytalanodik, végül már azt sem tudja, hogy a gondolatai emlékek-e vagy csak képzelgések.
"Ez nem élet. Csak puszta vegetálás, egyik pillanatról a másikra. Se múltam, se jövőm, se emlékeim, se terveim. Az állatok élhetnek így. És az a legrosszabb az egészben, hogy még azt sem tudom, mi az, amiről nem tudok."
Nagyon ritka, hogy nem nézek utána alaposabban egy-egy könyvnek, általában moly vagy goodreads adatlap megnézése nélkül nem választok könyvet, az pedig még ritkább, hogy még a fülszöveget se olvassam el teljesen, mielőtt belekezdek egy könyvbe. Most viszont ez történt, a fülszövegnek csak az első felét olvastam el, ez alapján viszont meg voltam róla győződve, hogy valami Az ötven első randi-szerű romantikus történetet kapok, ahol a kitartó férj minden nap újra meghódítja amnéziás szerelmét. Ez a könyv viszont minden, csak nem romantikus, de pont ez az, ami miatt sokkal többet kaptam ettől a regénytől, mint amit vártam. Teljesen letaglózott a könyv... este kezdtem el olvasni, hajnali háromkor esett ki a kezemből, aztán reggel ismét vele kezdtem. Nagyon rég volt már, hogy ennyire odavoltam egy könyvért! 

Miközben Christine történetével ismerkedünk, az apró információkból egy kellemesen hátborzongató, izgalmas thriller bontakozik ki, alig bírtam letenni! Pici negatívum, hogy időnként kicsit nyúlt, mint a rétestészta, talán 50 oldallal rövidebben jobban ütött volna, de ez legyen a legkisebb gond! Nálam toplistás a könyv! :)

Steven Watson 1971-ben született Strourbridge-ben. A birminghami egyetemen tanult, majd Londonba költözött, ahol különböző kórházakban dolgozott hallássérült gyerekekkel, esténként pedig regényeket írt. 2011-ben debütált Mielőtt elalszom című regényével, mely nemzetközi sikerré vált, a világ 37 országában jelent meg.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti címe: Before I go to Sleep (2011)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 462

2014. április 23., szerda

Elveszett kutyák, magányos szívek

Régóta szemeztem már ezzel a könyvvel, mert megfogott a címe és a leírása, tudtam, hogy amint a kezembe akad, nem hagyom ki a lehetőséget! Legutóbbi könyvtári túrámon végre sikerült is megcsípnem, így most végre beszámolhatok róla.

A történet három fő szálon halad, melyeket egy kutyamenhely kapcsol össze. Rachel Fielding tökéletes házassággal, takaros otthonnal, egy kutyával, két macskával és három gyerekkel rendelkező családanya, legalábbis az anyja álmai és a társadalom elvárásai szerint valahogy így kellene éldegélnie... Ezzel szemben a valóság az, hogy Rachel 39 éves kora ellenére soha nem ment férjhez, nem szült gyerekeket, és nem is kimondottan állatbarát. Rachel PR-szakemberként dolgozik Londonban, és egy házas férfival folytat viszonyt immáron 10 éve.

Rachel élete egyik napról a másikra a feje tetejére áll, mert nem elég, hogy Oliver szakít vele, ráadásul a lány megörökli elhunyt nénikéje házát a hozzátartozó kutyamenhellyel együtt. Rachel úgy dönt, pár hétre leköltözik nagynénje házába, és megpróbálja eladni a telket a házzal és a menhellyel együtt. Persze nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy ez nem fog menni. :)
"Mindig azt mondom, hogy az én biológiai órám valószínűleg digitális, mert sosem hallom ketyegni."
Natalie és Johnny kisbabát szeretnének, de hosszú ideje sikertelenül próbálkoznak. A sok kudarc hatása már a kapcsolatukon is érződik, a peteéréshez igazított együttlétek, az orvosi vizsgálatok és az egymás előtti titkolózásnak könnyen rossz vége lehet. A fiatal pár egy barátot kísér el a menhelyre, hogy segítsenek neki kutyát választani, ám eközben megismerik Bertie-t, a konok basset houndot, és beleszeretnek.

Zoe két fiát egyedül nevelő, elvált anyuka. Élete a már jól bevált és megszokott mederben halad, amikor is a gyerekek ajándékba kapnak egy kiskutyát az apjuktól, Zoe beleegyezése nélkül. Toffee, a labradorkölyök fenekestül felforgatja Zoe életét, ám amikor a váratlan ajándék miatt megismerkedik Rachellel, az állatmenhely tulajdonosával, valamint Billel, a jóképű orvossal, már nem is bánja, hogy a kiskutya az életébe csöppent.
"Néha azt gondolom, te vagy az egyetlen egyszerű és kiszámítható dolog az életemben - suttogta Zoe. - Te vagy az egyetlen, aki ismeri azt a szót, hogy "nem", még ha nem is csinálod azt, amit mondok."
A három fő szál mellett Rachel elhunyt nagynénjének titkaira is fény derül, ami csak még érdekesebbé teszi a történetet. Ez a romantikus regény nemcsak kutyabarátoknak tökéletes olvasmány, de lelki gyógyír szakításon innen és túl, és könnyed szórakoztatás bárkinek, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik.


Lucy Dillon 1974-ben született Cumbriában, Nagy-Britanniában, jelenleg Herefordshire-ben él két basset houndjával. Öt romantikus regénye közül az Elveszett kutyák magányos szívek az első, amely magyarul is megjelent. A regény 2010-ben megnyerte a brit Romantikus írók szövetségének "Az év romantikus könyve" díját.




Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: Lost Dogs and Lonely Hearts (2009)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 557