2013. március 31., vasárnap

Yorkshire puding Klub

Milly Johnson:
Yorkshire puding Klub
Általában kicsit szkeptikus vagyok a nőknek szánt könnyed, úgynevezett chick lit kategóriájú könyvekkel. Többnyire azonos séma alapján épülnek fel: nagyváros, karrier, szinglik, akik a végén persze rátalálnak az igazira. Hazánkban az Ulpius-ház és a Kelly Kiadónál találhatjuk a legtöbb ilyen jellegű regényt, és őszintén szólva ritka kivétellel nagyon ódzkodom ezektől a könyvektől.

Most azonban nagyon pozitív élményt köszönhetek egy ilyen könyvnek. Milly Johnson regénye három, a negyvenes éveihez közeledő dél-yorkshire-i barátnőről szól. Janey férjnél van, de eszébe sem jut gyermeket vállalni, mert nem szeretné otthagyni imádott állását, ahol éppen előléptetés előtt áll. Elizabeth éppen arra készül, hogy rövid úton lapátra tegye barátját, aki kicsit jobban ráakaszkodott, mint szerette volna. A gyerekvállalás nála sem téma, bár ellenérzései mélyebben gyökereznek: gyermekkora emlékei kísértik, attól fél, soha nem lesz képes szeretni senkit, még a saját gyermekét sem.

Harmadik főszereplőnk, Helen viszont bármit megadna egy kisbabáért, de minden próbálkozása kudarcot vall. Végső elkeseredésében úgy dönt, elzarándokol egy ősi termékenységi szimbólumhoz. Két barátnője egyáltalán nem hisz benne, mégis elkísérik őt. Alig néhány hónap elteltével legnagyobb megdöbbenésükre mindhárman teherbe esnek. Érthető módon Janey és Elizabeth is kétségbe esik, mivel egyikőjük sem tervezte a babát, meglepő módon azonban Helen boldogsága sem felhőtlen. Eddig tökéletesnek tűnt házasságáról kiderül, hogy csak látszat volt. Férje nemcsak gyereket nem szeretne, de szemmel láthatóan Helentől is kezd elhidegülni.

Janey férje a föld felett jár, imádja, hogy felesége gyermeket vár. Elizabeth még javában azon dolgozik, hogy megszabaduljon Dean nemkívánatos közelségétől, amikor felbukkan rég nem látott szerelme, hogy mindent felforgasson. A három barátnő együtt éli meg a babavárás minden pillanatát, és előbb-utóbb mindannyian megbarátkoznak  életük váratlan fordulataival...

Jó kis könyv ez. Sokszor kiszámítható, mégis tele fordulatokkal, amikre nem mindig készülsz fel. Könnyed stílusú, olyan igazi fürdőkád-regény, egy hosszú nap után nincs is jobb, mint egy ilyen könyv mellett elmerülni egy habos, forró fürdővízben. Tökéletes kikapcsolódás!


Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: The Yorkshire Pudding Club (2007)
Forrás: rukkola.hu
Oldalszám: 453

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése