2013. április 4., csütörtök

A herceg és én

Julia Quinn:
A herceg és én
(Bridgerton család #1)
Julia Quinn három könyvét, a Bevelstoke-trilógia köteteivel már tavaly ősszel találkozhattatok a blogomon. A nyolcrészes Bridgerton-sorozatot nem sokkal később sikerült megszereznem a Vaterán keresztül, de idáig a polcomon pihentek. Mostanában elég sok könyvet hagytam félbe, vagy rosszul válogattam a könyvtárban, vagy túl válogatós lettem. Mindenesetre sorozatban három félbehagyott könyv után tegnap este biztosra akartam menni, ezért úgy döntöttem, eljött az idő elkezdeni a Bridgerton-sorozatot.

Julia Quinn az 1800-as években játszódó romantikus regényeiről híres, hazánkban a nyolcrészes Bridgerton-sorozat, és a Bevelstoke-trilógia után már harmadik sorozata, a Smythe-Smith Kvartett első két része is megjelent. Romantikával és humorral teli történetei elragadóak, habkönnyűek és tökéletes kikapcsolódást nyújtanak.


Az első rész főszereplője Hastings kilencedik hercegének fia, Simon Arthur Henry Fitzranulph Basset, valamint a nyolcgyermekes Bridgerton-család negyedik szülöttje, Miss Daphne Bridgerton. Kettejük sorsa nem éppen szokásos módon szövődik össze, de minden jó, ha a vége jó.


"Kedves Olvasó! Ön ott volt Lady Danbury báljában tegnap este? Ha nem, szégyellje magát! Nem látta a szezon legérdekesebb párját!"


Daphne minden álma, hogy férjhez menjen és családanya legyen, kérőit mégis minduntalan visszautasítja, így bár immár második báli szezonját tölti, de még mindig nem sikerült férjet választania. Anyja a többi eladósorban lévő lány anyjához hasonlóan minden társasági eseményre magával cipeli, és minden épkézláb egyedülálló férfinak bemutatja lányát.

Amikor a társaságban felbukkan a külsőleg és anyagilag is rendkívül vonzó Simon - aki apja halála után a hercegi cím viselője lett -, az összes olvadozó leány és vérmes anya ráakaszkodik. Amikor Simon közli, hogy esze ágában sincs házasodni, mindezt kihívásnak veszik, és Simon helyzete egyre kellemetlenebbé válik.

Ilyen körülmények között találkozik a két fiatal, akik rövid ismeretség után úgy döntenek, megmentik egymást szorult helyzetéből. A terv szerint Simon látványosan udvarolni kezd Daphne-nak, aki, miután a herceg szemet vetett rá, nem győzi majd számon tartani a hódolóit, Simon pedig némi nyugtot remél attól, ha a lányok és anyák azt hiszik, szíve már foglalt.

A terv kezdetben tökéletesen működik, a Bridgerton-házat elárasztják Daphne új udvarlói, Simon pedig kissé fellélegzik. Mindez azonban rövid időn belül megváltozik, amikor Daphne és Simon ál-kapcsolata hirtelen valósággá válik. Mivel a vonzalom kölcsönös, a megoldás egyszerűnek tűnik, a két fiatal akár össze is házasodhatna, azonban Simon egy múltbeli titkot rejteget, mely miatt soha nem áll szándékában megházasodni.

A történet humoros, romantikus, gyors és fordulatos. Hamar elolvasható, mégis annyi vidám percet szerez, hogy sokszor meg kellett állnom egy kiadós könnypotyogtatós-röhögőgörcsös nevetésre. Nagyon tetszett. :)


Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti címe: The Duke and I (2000)
Forrás: vatera.hu
Oldalszám: 388

3 megjegyzés:

  1. Félek én ettől az írónőtől, hogy nem fog tetszeni, mert túl nyálas, de közben meg itt vannak az ilyen értékelések, ajánlók, és egyre szimpatikusabb lesz az egész... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanígy voltam vele én is. A Bevelstoke első része hónapokig pihent a polcomon, mert sikerült happolnom, aztán meg valahogy mindig félretettem, mert féltem a nyáltengertől. Aztán amikor elkezdtem olvasni, előbb a trilógia két másik részét, majd a komplett nyolcrészes sorozatot is megvettem. :)

      Tudni kell a helyén kezelni őket. Általában a "történelmi romantikus" kategóriába sorolják a könyveit, de tudni kell róluk, hogy attól, hogy az 1800-as években játszódnak, és a szereplők magázzák egymást, az égvilágon semmi történelmi nincs benne. Szó sem esik politikáról vagy háborúkról (a kötelező nagy ő-n kívül eleve nem túl hangsúlyosak a férfi szereplők), itt mindenki gazdag, bálokba jár és férjhez megy.

      Viszont kikapcsolódásnak tökéletes, mert nagyon jó humorral írt könyvekről van szó. Nagyjából egy nap alatt el lehet olvasni egy-egy részt, és kis idő múlva ugyan már azt sem tudom, hogy melyik részben mi történt, de az az idő, amíg olvasom, nagyon üdítő. :)

      Törlés
    2. Vannak olyan időszakok az életemben, amikor pont ilyenekre vágyom, köszönöm! Kellett ez a kis "győzködés".

      Törlés