2013. április 12., péntek

Legenda

Marie Lu: Legenda
(Legenda #1)
Nagy szívfájdalmam, hogy a manapság divatos könyvstílusok és témák közül alig van, amivel sikerült megbarátkoznom. Szájtátva figyelem az új megjelenéseket, de sajnos azok a kategóriák törnek előre, amiktől engem pont a hideg ráz... már a vámpíros könyveket sem bírtam, de a mostani steampunk-vámpíros és szado-mazo "romantika" nem igazán vonz. A legújabb trendek közül engem egyedül a disztópia fogott meg, az viszont nagyon!

A legutóbbi ilyen olvasmányom Marie Lu regénye, a Legenda. A fülszöveg szerint a regény az 1984, a Rómeó és Júlia, valamint a Robin Hood különleges ötvözete. Engem ezek mellett még a Delíriumra emlékeztetett nagyon, emiatt teljesen levett a lábamról!


Észak-Amerikában járunk, azonban a régvolt Amerikai Egyesült Államok mostanra már nem létezik, a nemzet kettészakadt, ráadásul a Köztársaság és a Kolóniák hadban állnak egymással. A történet a Köztársaságban játszódik. A nemzetet egy rejtélyes vírus veszélyezteti, mely időről időre felüti fejét a nyomornegyedekben (az elit környékeken élők természetesen be vannak oltva ellene, de a nyomornegyedben ez a kiváltság nem jár).

Itt már egészen fiatalon kiderül, hogy hová tartozol, ugyanis a tizedik születésnapján mindegyik gyerek részt vesz a Próbán, amely írásbeli és szóbeli vizsga mellett fizikai állapotfelmérésből áll. A Próba eredményétől függ, hogy milyen iskolában tanulhatsz tovább, illetve tanulhatsz-e egyáltalán. A legeredményesebbek a Köztársaság elit egyetemeire kerülhetnek, az alacsony pontszámmal végzettek a nyomornegyedben élhetik le az életüket, és nehéz fizikai munkával kereshetik meg a napi betevőjüket. Akik elbuknak, azokra viszont munkatábor vár...

June még csak 15 éves, máris rengetegen ismerik. Minden zűrben benne van, és annyiszor volt már felfüggesztve az iskolából, hogy ha nem lenne csodagyerek, már rég kirúgták volna. Öt évvel ezelőtt a Köztársaság történetében elsőként  és idáig egyetlenként maximális pontszámot ért el a Próbán, éveket ugrott át az iskolában, és fiatal kora ellenére jelenleg végzős a Köztársaság legjobb egyetemén. Szülei autóbalesetben haltak meg, amikor ő még kicsi volt, azóta bátyja, Metias neveli, aki ezredesként szolgálja a hazát.

June-tól mind rangban, mind életkörülményekben is szakadéknyi távolságra, valahol a nyomornegyedek környékén rejtőzik Day, a Köztársaság leghírhedtebb bűnözője. 15 éves, de bármit tesz is, a Köztársaság katonái képtelenek őt elkapni. Évekkel ezelőtt megbukott a Próbán, ám sikerült megszöknie, így most az utcán él. Ha lopásról, betörésről vagy egyéb károkozásról van szó, leggyakrabban az ő neve merül fel. Kedvenc hobbija a katonaság vagyonának rongálása, azonban van egy elve: emberéletet sohasem olt ki. Amikor megtudja, hogy kisöccse elkapta a vírust, mindent megtesz, hogy megszerezze számára az ellenszert, érzelmei azonban meggondolatlan cselekedetekre ösztönzik, és életében először hibát vét.

Amikor June megtudja, hogy Day legutolsó akciójának következtében szeretett bátyja, Metias életét vesztette, bosszút forral. Fiatal kora ellenére June-t felveszik a katonasághoz, és rábízzák a Day elleni hajtóvadászat vezetését.


"Le foglak vadászni. Egyenként kutatom át Los Angeles összes utcáját utánad. A Köztársaság minden utcáját átkutatom, ha kell. Átverlek, lépre csallak, hazudok és lopok, hogy megtaláljalak, előcsallak a rejtekhelyedről, és addig űzlek, amíg nem lesz hová menned. Még nem tudod, de már halott vagy."


Ettől fogva June és Day esküdt ellenségekké válnak. Day menekül, de utolsó, átgondolatlan akciója miatt June a nyomára bukkan és közel férkőzik hozzá. Amikor sorsuk összefonódik, egyre furcsább dolgok kerülnek napvilágra, és June Köztársaságba vetett hite kezd meginogni. Ekkorra azonban már késő, Day élete veszélyben forog...


"– Furcsa érzés itt lenni veled. Alig ismerlek. Mégis… néha olyan érzés, mintha egyetlen ember lennénk, két különböző világban."


Izgalmas és letehetetlen történet volt, az eddigi legjobb disztópia, amit olvastam. Szerencsére ez is trilógia, úgyhogy lesz még min izgulni! :)


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Legend (2011)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 303

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése