2012. december 31., hétfő

Az ötödik gyerek

Doris Lessing:
Az ötödik gyerek
Harriet és David kapcsolata a kezdetektől fogva gyors és magától értetődő volt. Nagy házra és sok-sok gyerekre vágytak, és ebben tökéletesen egyetértettek. Hamarosan meg is vásárolták álmaik sokszobás házát London környékén, és gyors egymásutánban meg is született az első négy gyermekük.

A Lovatt család háza a béke és a jókedv otthona volt. Imádták, hogy sokan vannak, és még jobban, ha vendégeket is hívhattak. Így alakult, hogy a szélesebb családi kör minden nagyobb ünnepen Lovattéknál gyűlt össze, ahol sokszor 2-3 hetet is eltöltöttek. Harriet szerette a sürgés-forgást, háziasszonyi teendőit, a családi együttléteket.


Továbbra is hat-nyolc gyereket terveztek, de úgy döntöttek, néhány évig szünetet tartanak. Legnagyobb megdöbbenésükre 1973-ban Harriet mégis teherbe esett. Ez a terhesség azonban más volt, mint a többi. Harriet sosem viselte könnyen a várandósságot, most azonban különösen sokat szenvedett. A baba nagyon nagy volt, és Harriet úgy érezte, minden energiáját elszívja, még a puszta lélegzés is fájdalmas volt. A terhesség nyolcadik hónapjára már halálosan fáradt volt.

Egy hónappal a kiírt időpont előtt indult meg a szülés. Harriet az első négy gyermeket otthon, háborítatlanul szülte meg, ám most először ő könyörgött azért, hogy kórházba vigyék, és ott segítsék világra újszülöttjét. Ben majdnem 5 kilóval született, és azonnal látszott rajta, hogy valami nincs rendben vele. A kórházból hazaérkezve kezdetét vették a Ben körüli furcsaságok. Néhányszor orvoshoz vitték, de minden eredménye a normális határokon belül mozgott. Ennek ellenére nyomasztó hangulat telepedett a családra. Nem tehettek róla, de a hideg rázta őket ettől a furcsa kölyöktől. Már vendégek sem jártak a házba, mindenki kifogásokat keresett.

A család szétesőfélben volt, emiatt úgy döntötték, Bent intézetbe adják, ám Harriet nem tudott ebbe belenyugodni, ezért végül Ben otthon cseperedett. Az évek előrehaladtával egyre bizonyosabbá vált, hogy bár Ben testileg rendkívül erős, értelmileg és érzelmileg visszamaradott, agresszivitását képtelen kontrollálni.

Vajon megtanulnak együtt élni a  nehézségek ellenére is, vagy végleg szétesik a család? Harriet és David csak boldog életre vágyott. Hiba volt, hogy mindezt egy nagy családdal szerették volna teljessé tenni?

Érdekesség: az írónő 2007-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2008
Eredeti címe: The Fifth Child (1988)
Forrás: rukkola.hu
Oldalszám: 244

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése