2013. január 26., szombat

A csodálatos Waverley-kert

Sarah Addison Allen:
A csodálatos Waverley-kert
Képzeld el, hogy lehetőséget kapnál arra, hogy előre meglásd életed legemlékezetesebb, legmeghatározóbb élményét. Ez bármi lehet: a gyermeked születése, egy életed szerelmével töltött csodás nap, vagy akár a halálod napja is. Hogy döntenél? Megnéznéd, tudván, hogy akár negatív esemény is lehet, amely az egész életedre rányomhatja a bélyegét, vagy ódzkodnál tőle, és élnéd az életed a régi, jövőt nem ismerő módon?

A Waverley-család úgy gondolja, a jövő egy szeletkéjének megismerése csak bajt okozhat, ezért küzdenek ellene, hogy bárki is belepillanthasson. Birtokukban van ugyanis egy csodálatos kert, közepén egy almafával, melyről ha eszel egy almát, egy látomás során előre átélheted életed legemlékezetesebb élményét. A Waverley-k az összes lehullott almát elássák a fa köré, nehogy valaki megkaparinthassa őket, ennek ellenére a fa bőszen dobálja az almákat az általa kiszemelt emberek lábai elé.

A Waverly-k már a fa nélkül is épp elég különlegesek lennének. Családjuk tagjai szokatlan képességekkel rendelkeznek: Claire szakács, aki az almafa körül nyíló virágokat is felhasználja az ételekhez, melyek segítségével érzéseket ültethet a fogásokba. Evanelle időnként úgy érzi, adnia kell valamit az embereknek. Legyen az egy öngyújtó, egy kavics, vagy akár egy kenyérpirító... az emberek furán méregetik az ajándékait, az viszont kétségtelen, hogy amit egyszer Evanelle odaad valakinek, arra a dologra az illetőnek rövidesen szüksége lesz. Claire unokahúga, Bay megérzi, hogy minek hol a helye... legyen az a legapróbb tárgy, például egy kiskanál, vagy akár családjának tagjai. És Claire húga, Sydney? Nos, ő mindig is úgy érezte, hogy utál Waverley lenni, ezért a képességét sem szerette volna elismerni - pedig akárhogyan is hadakozik ellene, ő is e különös család tagja.

"Valami történni fog. Valami, aminek közlésére a kert még nem készült fel."

Tíz évvel ezelőtt Sydney elhagyta a várost és családját, és senki sem tudta, hol járt ez idő alatt, egészen addig, amíg egy napon haza nem tér kislányával, Bay-jel. Ugyan nem osztja meg Claire-rel, hogy mivel töltötte az elmúlt tíz évet, Claire érzi, hogy valami elől menekülnek, mégsem faggatózik. Claire-nek így is épp elég gondja van azzal, hogy a nemrég a szomszéd házba költözött fiatalember nem kívánt figyelmét elhessegesse magáról.

Sydney visszatérésével a városka élete felbolydul: régi szerelme, Hunter John még mindig itt él, felesége pedig őrülten féltékennyé válik, hiszen biztosra veszi, hogy Sydney csak azért jött vissza ennyi év után, hogy elhódítsa a férjét. A Clark család többi tagja is furcsán méregeti Sydney-t; családjuk időtlen idők óta irigykedik a Waverley-kre a csodás kert és az almafa miatt, ellenséges érzéseiket pedig csak újra felizzítja Sydney váratlan visszatérése.

Miközben a városka lakói szokásos apró-cseprő dolgaikkal vannak elfoglalva, illetve készülnek a július 4-i rendezvényre, senki sem sejti, hogy Sydney-re baj leselkedik...

Sokaknál olvastam, hogy a könyv az Átkozott boszorkákra emlékeztette őket. Én is végig így éreztem, ráadásul imádom a történetet, így nálam szinte már garantált volt a siker. Ismét megismerkedhettünk egy varázslatos család különleges képességű nőtagjaival, akik titkokat őriznek és felkavarják egy kisváros életét. Itt ugyan bájitalok helyett ételeket "kotyvasztanak", de a lényeg a varázslat, ami magával ragad, ha elolvasod ezt a könyvet.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti címe: Garden Spells (2007)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 303

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése