2013. január 31., csütörtök

Delírium

Lauren Oliver:
Delírium
(Delírium-trilógia #1)
Újabb trilógiába kezdtem bele, mostanában nagy divat lett, úgy tűnik. :) Nagyjából fél éve várakozott a polcomon ez a könyv, Nikinek köszönhetem, hogy nem halogattam tovább az olvasását. Hiába találkoztam már könyvben is, filmben is olyan disztópiás témákkal, amik tetszettek, valahogy mégis mindig ódzkodom tőle, bár magam sem tudom, miért. :)

"A szerelem a legelvetemültebb gyilkos a világon: akkor is végez az áldozattal, ha megérinti, és akkor is, ha nem."

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb betegsége az amor deliria nervosa. A hétköznapi nevén szerelemként elhíresült kór az egész országban elterjedt, káoszba és bizonytalanságba sodorva azt... 


Hatvannégy évvel ezelőtt megszületett a gyilkos kór ellenszere, és ma már minden fiatal kötelezően átesik a kezelésen. A kúrára a 18. életév betöltését követően kerülhet sor, lehetőleg minél előbb. A kúrát megelőzően a delikvensnek részt kell vennie egy kiértékelésen, mely alapján összepárosítják a számára megfelelő férj-, illetve feleségjelölttel, akivel tanulmányai befejezte után össze kell kötnie életét. Szerelmen alapuló, kiszámíthatatlan kapcsolat helyett ez egy pontosan megtervezett és garantáltan érzelemmentes házasság. A válás gyakorlatilag kizárt.

A Konzorcium alapos, megfontolt, és természetesen mindent lát: a szigorú szabályok, az utcákat járó békefenntartók és az egymást szemmel tartó törvénytisztelő állampolgárok mind-mind garantálják a rendszer zökkenőmentes működését. Ugyan szóbeszéd kering arról, hogy a biztonságos világot körülvevő vadonban kezelésen át nem esett, vagy azt megtagadó és elmenekülő fertőzöttek, úgynevezett "Veszettek" élnek, de a Konzorcium szerint a "Nagy Szanálás" óta a teljes terület tiszta, így nem kell félni a "Veszettek" létezésétől.

Lena Haloway és legjobb barátnője, Hana hamarosan betöltik 18. életévüket, kiértékelésük napjára készülnek. Barátnője szereti feszegetni a határokat, Lena azonban rendkívül komolyan veszi a kiértékelést, hiszen családjának életét már így is túl sok, a delíriumhoz kötődő dolog árnyékolja be: édesapja szimpatizáns volt, a hírek szerint megszökött, és most talán a "Veszettek" között él, édesanyja pedig három kezelés után sem gyógyult ki, végül férje elvesztése iránti szenvedésében öngyilkosságot követett el.

Lena édesanyja halála óta kínosan ügyel minden szabály betartására, hiszen saját szemével látta, hová juttatta anyját a veszedelmes kór. Számolja a kúráig hátralévő napjait, alig várja, hogy túlessen rajta, és ne kelljen többé félnie, hogy megfertőződhet. Élete azonban fenekestől felfordul, amikor megismerkedik Alexszel. Eleinte nem aggódik túlzottan, hiszen Alex magán viseli a kúrán átesettek jelét, így nem árthat neki, hamarosan azonban elborzadva, később pedig elragadtatva ismeri fel saját magán a delírium tüneteit.

A szabályok, a rendszer, és minden, amiben eddig hitt, egy csapásra értelmét veszti számára. Ami eddig magától értetődőnek tűnt, most hazugan visszhangzik a fejében. A mindig szófogadó és szabálykövető fiatal lány most épp olyan elszántan küzd a szerelemért, ahogyan eddig ellene küzdött. De vajon Lena és Alex szerelme túléli a Konzorcium hadjáratát?

"Élj szabadon, vagy halj meg!"

Minden szavát imádtam a könyvnek. Az utolsó száz oldalnál felváltva hol kapkodtam a levegőt, hol pedig szinte elfelejtettem lélegezni, számomra ez mindenképpen egy izgalmas könyv ismérve! Alig várom, hogy elolvashassam a második részt! :)

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2011
Eredeti címe: Delirium (2011)
Forrás: rukkola.hu
Oldalszám: 408

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése