2013. január 11., péntek

Mostohák

Kristina Ohlsson:
Mostohák
(Fredrika Bergman #1)
Amikor krimit olvasok, mindig megfordul a fejemben, hogy vajon milyen a jó krimi? Az, ami félrevezet, majd a végkifejlettel teljesen meglep, vagy az, amelyikben több kirakódarabkát is össze tudsz illeszteni helyesen, és csak az utolsó puzzle részlet okoz igazi meglepetést?

Eddigi tapasztalataim alapján azt mondanám, mindkettőből válhat jó krimi, mindkettő lehet izgalmas és érdekes egyaránt. Szeretek agyalni a történeteken, és mindig találok valami logikus megoldást, bár az esetek többségében nem azt, ami mellett végül az író dönt. Ennél a könyvnél jól illesztettem össze a darabkákat, sőt, már nagyjából a történet felénél tudtam, mit titkol Sara, de így is nagyon élvezetes volt olvasni (már amennyire egy gyomorforgatóan kegyetlen gyilkos ténykedéseiről olvasni élvezet).



Egy Göteborgból Stockholmba tartó vonat egyik állomásán egy anyuka leszáll, majd véletlenül lemarad a vonatról, mert az a vártnál hamarabb indul. Taxival ered vonat nyomába, de nem izgul, hiszen hatéves kislánya - bár egyedül van - nyugodtan alszik a vonaton, a vonat személyzetét pedig értesítették, hogy figyeljenek a kis Lilienre.

Stockholmba érve azonban kiderül, hogy a kislány eltűnt, csak a cipője maradt a fülkében. A rendőrség azonnal nyomozni kezd, de sem a vonat személyzete, sem az utasok nem tudnak érdemi információval szolgálni; szemmel láthatólag senkinek sem tűnt fel, hogy az orruk előtt raboltak el egy kislányt...

Mindenkit kihallgatnak, aki esetleg hasznos információval szolgálhat, és a megtört édesanya, Sara elmondásai alapján a nyomozók azonnal körözni kezdik az első számú gyanúsítottat. Az ügy egyértelműnek látszik, azonban úgy tűnik, a rendőrség jó pár lépéssel le van maradva a gyermekrabló mögött.

Alig két nappal elrablása után Lilien holttestét megtalálják a Stockholmtól 500 km-re fekvő Umeå kórházának parkolójában. A kislány teste meztelen, homlokán "Nem kell!" felirat. A rendőrség újra és újra kihallgatja az érintetteket, és kiderül, hogy ugyan 15 év eltelt azóta, de Sara egyszer már járt Umeå-ban. A nő egyébként sem könnyű életét egy titok is megkeseríti. Az időszak, melyről Sara nem hajlandó nyilatkozni, 1989 nyara... éppen az az időszak, melyet Umeå-ban töltött.

A nyomozókat immár nemcsak az elkövető részletesen megtervezett és hátborzongatóan precíz munkája, de Sara makacs titkolózása is hátráltatja. Még az első ügyben sincs sok fejlemény, amikor a gyilkos újabb kegyetlen akcióba lendül.

Az írónőnek ez az első megjelent könyve, nekem pedig az első skandináv krimi, amit olvastam. Mindketten átestünk a tűzkeresztségen, és határozottan állítom, hogy jól sikerült: az írónő remek könyvet írt, én pedig élveztem az olvasást, és alig várom, hogy elmélyedhessem egy újabb skandináv krimiben!

Megjegyzés a borítóval kapcsolatban: nem igazán értem, miért van az, hogy majdnem az összes kiadó felnőtt cipőt tett a borítóra, pedig a könyvben egy 6 éves kislányról, és az ő vonaton maradt cipőjéről volt szó... rejtély. Mindenesetre örülök, hogy legalább a magyar borító passzol a történethez, plusz pont az Animusnak! :)


Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Askungar (2009)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 352

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem cseréled el? :) vagy esetleg meg is venném...

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Sajnos nem tudom odaadni, mert könyvtári könyv. Pedig tényleg érdemes elolvasni, jó könyv! :)

    VálaszTörlés