2014. június 4., szerda

Veronica Roth: A beavatott (Divergent #1)

Május az újraolvasások hónapja volt nálam, pedig ez nem jellemző rám. Előbb Az Archívum első része, aztán a Párválasztó-trilógia második része, végül A beavatott került terítékre másodjára is, de mivel erről sem írtam korábban, most pótolom az elmaradást.
„Évtizedekkel ezelőtt az őseink rájöttek, hogy nem a politikai ideológia, nem a vallási meggyőződés és nem is a nacionalizmus okolható a világban dúló háborúkért. Megállapították, hogy az ok az emberek személyiségében rejlik – az emberiségnek a rosszra való hajlamában, annak bármilyen megjelenési formájáról legyen is szó. Csoportokat hoztak létre abból a célból, hogy az emberekből kiirtsák azokat a tulajdonságokat, amelyeket a világban uralkodó fejetlenség okának véltek.”

Disztópiás világban járunk. A társadalom öt csoportra bomlott: Az Önfeláldozók, a Barátságosak, a Műveltek, az Őszinték és a Bátrak egymástól teljesen elkülönülten élnek és különböző feladatokat látnak el. Beatrice Prior ebbe a társadalomba született, és az Önfeláldozók között nőtt fel. Az Önfeláldozók mindennel és mindenkivel szemben háttérbe helyezik magukat, egyetlen céljuk, hogy minden körülmények között másokat segítsenek.
„A Barátságosok csoportját azok hozták létre, akik az agressziót okolták.”
16 éves korában mindenki kötelezően részt vesz egy alkalmassági vizsgálaton, amely során megtudhatja, hogy melyik csoportba tartozik. Ettől függetlenül a döntés szabad, egy ceremónia keretében mindenki nyilatkozik arról, hogy melyik csoportban szeretné leélni az életét. Ebben az évben Beatrice is sorra kerül, és rájön, hogy a döntés sokkal nehezebb, mint gondolta.
„Azok, akik a tudatlanságban látták az okot, megalapították a Műveltek csoportját.”
Miután meghozza élete legfontosabb döntését, Tris világa a feje tetejére áll, és nemcsak azért, mert immár felnőtt. Kénytelen beismerni, hogy a társadalom már nem az, aminek lennie kellene, és gyors úton halad afelé, hogy ismét szétessen.
„A kétszínűséget okoló emberek pedig létrehozták az Őszinték csoportját.” 
Akciódús, pulzusszám-emelős könyv ez, egy csöppnyi romantikával, és ez az elegy tökéletes. Imádtam ezt a könyvet, nem csoda, hogy mielőtt belefognék a második és harmadik részbe, újraolvastam az elsőt. Aki eddig lemaradt a trilógiáról, ne hagyja ki!

„Akik az önzést okolták, megalapították az Önfeláldozók csoportját.”

Miután először olvastam a könyvet, moziban megnéztük a belőle készült filmet is, így már arról is tudok nyilatkozni. Nagyon tetszett, és még a férjem is elégedett volt a filmmel, egyetlen szívfájdalmam azért van: mindenáron bele akarták erőltetni a 16-os korhatárba, így sok mozzanat kimaradt, mások pedig elég „lagymatagra” sikerültek a könyvhöz képest. Sosem értettem, miért nem szempont a könyvhűség, de nagyon tud bosszantani.
„És akik a gyávaságot hibáztatták, létrehozták a Bátrakét.”



Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Divergent (2011)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 440

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése