2014. június 4., szerda

Gayle Forman: Csak egy nap

A tizennyolc éves Allyson "jó kislány". 14 éves kora óta tudja, hogy orvos lesz belőle, komoly és megfontolt, nem hoz szégyent a szüleire, nem jár bulizni, és sosem cselekszik meggondolatlanul... egészen mostanáig.
"Akkor jutok csak lélegzethez és döbbenek rá, mit műveltem, amikor elfoglaljuk az ülésünket, ahova a helyjegyünk szól. Párizsba megyek. Egy idegennel."
A fiatal amerikai lány a főiskola előtti utolsó nyarára egy nyugat-európai kulturális körutat kap a szüleitől. Honvágya van, unja a templomokat és a többi látnivalót, egyetlen álma, hogy mielőbb hazatérhessen. Azonban a túra utolsó állomásaként a kis csapat Shakespeare szülővárosába, Stratford-upon-Avonba látogat, ahol Allyson megismerkedik Willemmel, a holland származású utcai színésszel. A fiú társaságában a régi Allyson egy pillanat alatt átalakul Luluvá, aki élénk, csábító és meggondolatlan... hirtelen ötlettől vezérelve a körút végén Párizsba utaznak egy napra, kettesben.
"Egy napon megszületünk. Egy napon meghalunk. Egy nap alatt megváltozhatunk. És egy nap alatt szerelmesek lehetünk. Minden megtörténhet egy nap alatt."
Bár túlságosan hamar elszakadnak egymástól, ez az egyetlen nap végül sorsfordítónak bizonyul Allyson életében. A lány a fájdalom elől közönybe és dacba menekül, ám még így is minduntalan kísérti annak a bizonyos párizsi napnak az emléke, míg végül ráébred, hogy sosem nyugodhat meg, amíg nem kap választ a kérdéseire.
"Senki sem az, aminek látszani akar."
A könyv egymástól viszonylag élesen elhatárolható, mégis teljesen összhangban lévő részekből áll. Olyan ez, mintha hármat kapnál egy áráért: az első szakasz a világ legromantikusabb története egy párizsi kiruccanásról, a második egy szívfájdító lélektani novella, a harmadik pedig egy izgalmas nyomozással egybekötött csodálatos utazás, melynek során Allyson fokozatosan megismeri önmagát.
"Régóta üres vagyok. Már jóval azelőtt is az voltam, hogy Willem olyan váratlanul megjelent, majd távozott az életemből."
Sok regény hibája, hogy a szereplőket a saját megteremtőjük skatulyázza be, és csak minimális személyiségfejlődést tapasztalhatunk. Itt viszont valami egészen bámulatos átalakulásban lehet részünk, ahogy főszereplőnk a szemünk láttára talál rá igazi önmagára. Azt hiszem, éppen ilyen lehet, amikor a hernyó pillangóvá válik...

Szeretem az olyan könyveket, ahol a főszereplők mellett a mellékszereplők is részletesen kidolgozott, kiforrott karakterek. A Csak egy nap ebben nagyon erős, így amellett, hogy nyomon követjük Allyson sorsának alakulását, a sok apró részletből számos más szereplő életébe is bepillantást nyerhetünk: egy tanácstalan édesanya, egy eltávolodó barátnő, egy ezerarcú iskolatárs, egy végtelenül kedves szenegáli pultos és még sorolhatnám... sokuknak csak egészen apró szerep jutott, mégis úgy éreztem az olvasás során, hogy ismerem az élettörténetüket.

Sok-sok kedvenc momentumot tudnék kiemelni a könyvből, de azt hiszem, a legjobban az egész regényen átívelő, ismétlődő motívumokat szerettem. Shakespeare, a vekkerek és a makaron újabb és újabb felbukkanása olyan finoman tartotta egyben a regényt, mint vékony cérnaszál a ráfűzött gyöngyöket. Ezernyi kifejezést használtam már a könyvek értékelésére, de erre csak egyet tudok: tökéletes.
"Ez az igazság. Mert lehetek csak tizennyolc, de már látom, hogy a világ két részre oszlik: a cselekvőkre és a figyelőkre. Azokra, akiktől beindulnak a dolgok, és azokra, akik csak baktatnak utánuk. A Lulukra és az Allysonokra."
A könyvet köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak!

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2014
Eredeti címe: Just One Day (2013)
Forrás: kiadó
Oldalszám: 392

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése