2014. június 1., vasárnap

Joss Stirling: Crystal (Lélektársak #3)

A Lélektársak-trilógia befejező részéhez érkeztünk. Aki olvasta az előző bejegyzéseket, tudja, hogy nem voltam kibékülve az első két rész fordításával, jobban szólva megkeserítette a könyv olvasását. A harmadik részt már más fordította, és ez hihetetlen felüdülés volt. Mivel cselekményében is a befejező rész tetszett a legjobban, nagyon jó élménnyel zártam a sorozatot.

A történet főszereplője – és egyben narrátora – ezúttal Crystal, aki félig egyiptomi, félig angol származású savant család hetedik gyermekeként született, így valami egészen rendkívüli képességet vártak tőle. Crystal azonban családja legnagyobb bánatára és megdöbbenésére mindössze arra képes, hogy megtaláljon tárgyakat. Bizony, ha elvesztetted a telefonodat, egy pillanat alatt megtalálja neked, ennél többre azonban nem képes. Nem tud mások gondolataiban olvasni, nem tudja megállítani az időt, a telepátiától pedig egyenesen hányinger és fejfájás gyötri.
„Én voltam az, akit Harry Potter világában muglinak hívtak volna. Egy átkozott mugli. Mint hetedik gyerektől, mindenki azt várta tőlem, hogy valami igazán nagy dobással rukkolok majd elő. Ehelyett kaptak egy lányt, aki meg tudja mondani, hol hagytad el a kulcsaidat.”
Crystal egész életében a testvérei árnyékában élt, és tudja, hogy sosem találhatja meg a lélektársát, telepátia nélkül ugyanis ez nem lehetséges. Ha emiatt nem érezné elég nyomorultul magát, akkor bónuszként rögtön a történetünk elején kénytelen az első sorból végignézni, ahogy nővére, Diamond gyakorlatilag belebotlik saját lélektársába – Trace Benedictbe -, akivel azonnal el is döntik, hogy összeházasodnak.
Mivel a lányok Velencében élnek, Diamond és Trace úgy határoznak, hogy az esküvőt is ott tartják meg. A készülődés gyorsan megy, a lánybúcsú azonban katasztrófába torkollik, amelyből csak egyvalaki mentheti meg őket, és ez a valaki nem más, mint Crystal. De vajon képes lesz felébreszteni szunnyadó savant-képességeit, ha a családja élete múlik rajta?
"Még rengeteg hibát fogsz elkövetni. Nem számít, mennyi idős az ember, erről sosem szokik le."

Úgy érzem, az első két kötetben lévő döccenők után egy zseniális befejező részt kaptam. Bár a hét testvér közül csak négyen találtak lélektársra a szemünk előtt, és szívesen olvasnék még a Benedict-testvérekről, mégsem érzek hiányt. Kerek egész volt a történet, és összességében nagyon szerettem ezt a trilógiát, még ha ez nem is mindig látszott rajtam. :)

A könyv legszebb külföldi borítói:




Kiadó: Manó Könyvek Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: Seeking Crystal (2012)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 316

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése