2013. január 5., szombat

Nem bújhatsz el

Lisa Gardner:
Nem bújhatsz el
(Detective D.D. Warren, #2)

"Csak azért, mert üldözési mániás vagy, még nem biztos, hogy nem akarnak elkapni."

Képzeld el, hogy egy átlagos reggelen leülsz a kávéd mellé, kinyitod a kedvenc napilapod, és a címlapon azt látod, hogy megtalálták a holttestedet. Mit tennél?

A rendőrség egy sorozatgyilkosra vadászik, aki hat fiatal lányt rabolt el és ölt meg. A holttestek nagyjából 25 éve hevernek egy egykori elmegyógyintézet udvarán ásott kamrában. A körülmények kísértetiesen hasonlítanak egy korábbi gyilkosságra, de sem az időpont, sem az áldozatok kiválasztásának módja, sem más részletek nem stimmelnek... valahogy nem áll össze a kép.


A nyomozóknak épp elég fejtörést okoz az ügy, amikor felbukkan egy fiatal lány. Tanya Nelson azt próbálja elhitetni, hogy Annabelle Granger életben van... sőt, mi több, ő maga Annabelle Granger... papírok, konkrétumok, vagy akár egy árva fénykép nélkül...

Annabelle családja egész életében menekült. Apja önvédelmi tanácsain kívül talán csak ezt hallotta gyakrabban: "menj a szobádba, és tegyél el két dolgot. Amire a legjobban szükséged van. De siess, nincs sok időnk."

Nagyjából másfél-kétévente Annabelle és szülei összepakolták életük legfontosabb darabjait 5 csinos bőröndbe, és menekültek... új város, új név, új iskola, új munka, de a szokásos nyomasztó rettegés. Annabelle nem tudta, mi elől menekülnek, és amikor sokadjára ért haza az összepakolt bőröndök látványára, már csak szótlanul, fásultan a szobájába vonult, felkapta két dolgát, és ismét útnak indultak egy új élet felé.

Annabelle 14 éves volt, amikor édesanyja meghalt, 22 évesen pedig édesapját is elveszítette. Sosem mondták el neki, mi elől menekültek, így apja halála után a fiatal lány utolsó nevén, Tanya Nelsonként élte tovább mindennapjait. Sosem lankadó figyelemmel járt-kelt Boston utcáin, fülében minden pillanatban apja szavai visszhangoztak: "Ne bízz meg senkiben!"

Bobby Dodge nyomozó és D. D. Warren őrmester mindent megtesznek, hogy megoldják az esetet. Minden és mindenki gyanús... mégis mi vihet rá egy elismert matematika professzort, hogy állását és addigi életét feladva, új nevet és új papírokat szerezve egy átlagos senkivé váljon? Lehet, hogy Annabelle élete nemcsak menekülés és bujkálás, hanem hazugság is volt? Ki elől kell menekülnie? Ismét veszélyben van?

"Ha egész életedben a Rossz elől menekülsz, óhatatlanul foglalkoztatni kezd, milyen érzés lesz, amikor végül utolér és elkap."

A könyv lehetséges mellékhatásai: libabőrös kar, szapora vagy időnként kihagyó szívverés, gyanús árnyékok érzékelése minden sarokban. Nagyon jó és nagyon hátborzongató! A könyvet olvasva átéreztem Annabelle érzéseit, már mindenkire gyanakodtam, és bármilyen végkifejletet el tudtam volna képzelni (természetesen arra az egyre nem gondoltam, ami végül ténylegesen megtörtént).

Volt a könyvben egy-két pici visszautalás, amit nem nagyon tudtam hová tenni, aztán rá kellett jönnöm, hogy a könyv egy sorozat második kötete. A megértést abszolút nem zavarja, viszont most már feltétlenül meg kell szereznem az első részt is, mert kíváncsi vagyok! :)

Krimi és thriller-rajongók, ezt a könyvet semmiképp se hagyjátok ki!

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Hide (2007)
Forrás: kölcsönzött (Első Könyvsiker Kölcsönző)
Oldalszám: 428

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése