2014. május 14., szerda

Örök kaland



Korábban nem hallottam a könyvről, a belőle készült filmet sem láttam még, teljesen véletlenül bukkantam rá a könyvtárban, amikor az újdonságok polca előtt csorgattam a nyálam. A fülszöveget elolvasva úgy éreztem, valami különlegességet tartogat nekem ez az aprócska könyv, és ebben igazam is volt.

Winnie Foster tízéves kislány, gazdag családjával egy erdő melletti birtokon él. Javarészt a kertben, egyedül tölti napjait, hiszen egyke, barátai pedig nincsenek. De hogy is lehetnének barátai? Winnie-t még a széltől is óvják, szülei már-már úgy tesznek, mintha a napsütés, a meleg vagy némi piszok halálos veszedelemmel járna. A kislány nap mint nap terveket sző arról, hogy mit tenne, ha egyszer átléphetné a kerítést, bár igazából maga sem tudja, mit is kezdene a sosem tapasztalt szabadsággal.
"Nem tudom pontosan, mit szeretnék csinálni, tudod, de valami érdekeset, valamit, ami csak az enyém. Valamit, ami egy kicsit megváltoztatja a világot. Kezdetnek például kaphatnék egy új nevet, ez a nevem már elkopott, annyit kiabálták."
Egy napon úgy dönt, kimerészkedik a kerítésen túlra, és tesz egy sétát az erdőben, ahol még sohasem járt. Végül is az erdő is a Foster családé, ugyan mi baja történhetne, ha a saját birtokukon kószál?

Aznap azonban a Tuck család is az erdőben volt, és éppen egy forrás vizéből ittak, amikor Winnie beléjük botlott. Nem tudván, hogy ezzel valami rosszat mond, megkérte a tizenhét éves Jesse Tuckot, hogy ihasson a forrásból. A fiú ezt nem engedte, Winnie azonban erősködött, így végül a család úgy döntött, elrabolják a lányt, csak hogy megvédjék féltve őrzött titkukat. A forrás ugyanis varázslatos erővel bírt: aki ivott belőle, azon többé nem fogott az idő... a Tuck család immár 87 éve nem öregedett.

Winnie először nagyon megrémül, aztán rájön, hogy elrablói jobban félnek, mint ő maga. Elmesélik neki a forrás történetét, így az ő kezébe helyezik a döntést. A kislányt elvarázsolja az örök élet lehetősége, bár a család próbálja megértetni vele, hogy a halhatatlanság nem fenékig tejföl. De vajon képes lesz tízévesen helyes döntést hozni?
"Az életet élni kell, akár hosszú, akár rövid – mondta csöndesen. – Azt kell elfogadni, ami szembejön."
Ez az alig 140 oldalas apróság egészen különleges élmény volt. A könyv egy amerikai klasszikus, eredetileg 1975-ben jelent meg, és bár azóta kétszer meg is filmesítették - köztük 2002-ben a Disney is - magyar kiadást csak 2013-ra ért meg a könyv. A pár óra alatt kiolvasható könyvecske mérete ellenére igen komoly témát feszeget, mindezt úgy, hogy közben varázslatos hangulata balzsam a léleknek, ne hagyjátok ki!

Natalie Babbitt 1932-ben látta meg a napvilágot Ohio-ban, Natalie Zane Moore néven. Samuel Fisher Babbitt-hoz ment férjhez, akivel három gyereket neveltek fel. Ma már Rhode Island-en él, és három unoka nagymamája. 
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: Tuck Everlasting (1975)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 144

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése