2014. május 5., hétfő

Tavaszi affér


Milly Johnsont már a Yorkshire puding Klub olvasásakor megkedveltem, így várható volt, hogy szép sorban elolvasom a többi könyvét is. Másodikként a Tavaszi affér került sorra (további három a polcomon várakozik). Őszintén szólva alapvetően nem az én stílusomról van szó, viszonylag ritkán olvasok ennyire romantikus, habkönnyű könyveket, de az írónő ötletei és stílusa egyszerűen magával ragadott! Az alapötlet itt is hihetetlenül triviális, de éppen emiatt lettem kíváncsi, hogy vajon milyen történetet lehet ebből kerekíteni. Mint kiderült, rendkívül szellemes, imádnivaló regényt!

Lou Winter 35 éves, könyvelőként dolgozik és imád sütni-főzni. Ez jól is jön, hiszen van egy nagyétkű férje, akit mindennap új fogásokkal kényeztethet, bár nagyjából ezen a ponton ki is merül minden változatosság a házasságukban. Lou egy napon a fogorvosi rendelőben várakozva fellapoz egy magazint, amelyben egy cikket talál a tavaszi nagytakarításról, és rögtön megszállja az ihlet. Előbb csak a munkahelyi asztalát teszi rendbe, aztán a konyháját, gardróbját, pincéjét és padlását is.

Miközben otthona egyre jobban fellélegzik, Lou kénytelen szembenézni azzal, hogy nemcsak a sosem használt elektromos krumplihámozótól és az ajándékba kapott giccses vázától kell, hogy megszabaduljon, de az egész életére ráfér egy alapos lomtalanítás. Lou új hóbortja azonban nemcsak az ő életét változtatja meg gyökeresen...

Ez egy rendkívül könnyed és kissé kiszámítható regény, alapötlete mégis gondolatébresztő: ha picit megállítjuk a mókuskereket és körbenézünk, könnyen kiderülhet, hogy mennyi selejtezésre érett limlomot tartogatunk a lakásunkban, szívünkben, lelkünkben egyaránt. Sosem használt, de "valamire csak jó lesz" kütyük és bigyók; "nem tudom, miből esett ki, de elteszem, hátha egyszer rájövök" alkatrészek; rég megoldott, mégis újra és újra felemlegetett problémák; terhes, mégis fenntartott emberi kapcsolatok.
"Tégy rendet a házadban, és a fejedben is. Ne engedd, hogy a zűrzavaros élet diktálja a tempót. Dobd ki a felesleges cuccot, és vedd kezedbe az irányítást!"
Milly Johnson igazán szerethető karaktereket álmodott meg nekünk (már persze a néhány utálatoson kívül, de nekik meg ez volt a dolguk :)). Topmodellnek is beillő huszonéves hölgyemény és Mr. Pénzügyi Guru helyett egy alacsony, picit molett háziasszonyt és egy konténerszállítót kapunk főszereplőnek, így sokkal hétköznapibb, emberibb lett a történet.

Ha magvas gondolatokra és komoly olvasmányra vágysz, keress valami mást magadnak, de ha szeretnél kicsit kikapcsolódni és sokat mosolyogni, telitalálat a könyv! Viszont arra készülj fel, hogy kedvet csinál a lomtalanításhoz, úgyhogy szerezz be pár nagyobb méretű zsákot! Én a könyv elolvasása után a gardróbszekrényt tettem rendbe, megszabadultam pár rég nem hordott ruhától, és most van két üres polcom! :)
Milly Johnson Barnsley-ban született és nőtt fel; két fiával és két macskájával ma is itt él. Színésznőnek, tanárnak és könyvelőnek is tanult, majd változatos adminisztratív munkákat látott el. 1997-ben elvesztette állását, és a megélhetésért üdvözlőlapok írásába kezdett, ma viszont már nemzetközileg is ismert írónő. Első regénye 2007-ben jelent meg.


Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: A Spring Affair (2009)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 536

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése