2012. december 28., péntek

Egy gyerek

Torey Hayden:
Egy gyerek
Torey Hayden gyermekpszichológus egy amerikai kisváros általános iskolájának fejlesztő osztályában tanít. Torey osztályát az iskolában "szemétlerakó" névvel illették, ide kerültek ugyanis azok a gyerekek, akik speciális problémáik miatt egyetlen másik osztályba sem kerülhettek be. Torey természetesen nem maradt egyedül a nehéz feladattal, két segítője is akadt: napi egy-két órában egy kétbalkezes gimnazista lány, valamint egy angolul kevéssé beszélő, mexikói bevándorló, aki még sosem dolgozott gyerekekkel. Szedett-vedett csapatánál már csak nyolcfős diákcsoportja volt ziláltabb:

"Hárman közülük egyáltalán nem voltak szobatiszták, két másik alkalmanként becsinált, ketten nem tudtak beszélni, egy nem akart, kettő viszont nem volt hajlandó befogni a száját. És egy nem látott."

Amikor egy novemberi napon egy nyúlfarknyi újságcikk említést tett egy hatéves kislányról, aki egy fához kötözött és felgyújtott egy hároméves kisfiút, Torey még nem is sejtette, hogy csoportja hamarosan egy fővel bővül.

Már egészen összeszokott az osztály, amikor megérkezett Sheila, aki Torey által sosem tapasztalt mértékű gyűlölettel a szemében, hihetetlen makacsságával és elszántságával készen állt arra, hogy pokollá tegye mindannyiuk életét. Sheila a város szélén található menekülttáborban élt apjával, borzasztó körülmények között, fűtés és víz nélkül. Szinte minden éjjel bepisilt, és mivel csak egyetlen ruhája volt, napközben is mindent átható bűz lengte körül a kislányt.

Sheila túl volt több iskolai osztályon, speciális osztályokon, vizsgálatokon, de korábbi nevelői minden próbálkozása hasztalan volt; a kislány annyira állhatatosan ellenállt bármilyen tesztnek vagy feladatnak, hogy arra sem tudtak rájönni, milyen fejlődési szinten is lehet valójában. Torey mindent beleadott, hogy a mérhetetlen kosz és súlyos titkok alól kivakarjon egy igazi kislányt, és sok-sok szenvedés árán embert faragjon belőle.

A könyv sok helyen szívmelengető, de összességében rendkívül nyomasztó és szörnyű, különösen azért, mert nem kitalált történetről van szó. Ez már a második könyvem volt a szerzőtől, a Szellemlány című könyvről írt bejegyzésemet itt olvashatjátok.

Kiadó: Göncöl
Kiadás éve: 2010
Eredeti címe: One Child (1980)
Forrás: ajándék
Oldalszám: 293

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése