2013. január 9., szerda

A pasi a szomszéd sír mellől

Katarina Mazetti:
A pasi a szomszéd sír mellől
"Házasodna a gazda" svéd módra, eredeti IKEA kivitelben: szerelem lapra szerelve, a darabkákat nektek kell összelegóznotok! Az, hogy biztosan jó helyre csavartad-e be az összes csavart, és nem maradt-e ki menet közben egy apró alkatrész, csak a végén derül ki...

Desirée fiatalon megözvegyült, törékeny, szürke (jobban mondva drapp) nő. 35 éves, biológiai órája nemcsak ketyeg, de már-már robbanni készül. Férjével olyan izgalmas életet élt, mintha legalább nyolcvanévesek lettek volna. Örjan fél évvel ezelőtti halála óta Desirée magányosan éli drapp mindennapjait a drapp ruháiban, könyvtári munkája után pedig lakásának drapp falai közé tér haza minden este. Ebédszünetben Desirée minden áldott nap a temetőbe megy, hogy az Örjan sírja előtti padon üldögéljen.


Benny szintén kijár a temetőbe; szülei sírja közvetlenül Örjan sírja mellett áll. Idegesíti, hogy minduntalan ott találja a drapp nőt, aki miatt sosem lehet egyedül. Benny 36 éves, agglegény és hamisítatlan parasztgazda, a várostól 40 km-re lévő tanyáján él, 24 tehenével, sok-sok birkájával rengeteg munkája akad, és akármerre jár, istállószagot áraszt magából.

Két ember nem is lehetne ennél eltérőbb személyiség: kinézetük, érdeklődési körük, végzettségük, munkájuk, gondolkodásmódjuk egyetlen ponton sem egyezik, ők mégis egymásba szeretnek. Mindkettejük számára idegen a másik világa: Benny-nek eszébe sem jutna, hogy betegye a lábát egy színházba, vagy elolvasson egy könyvet, Desirée pedig el sem tudja képzelni, hogy napjait vidéki háziasszonyként főzéssel, takarítással és esténként "Tisztaság a házban, boldogság a szívben" feliratú falvédők hímzésével töltse.

Szürreális kapcsolatukat Benny fogalmazta meg a legjobban: "Úgy összeillünk, mint a szar meg a zöld gatya, ahogy nagyapám mondta mindig. Csak soha ne legyen vége."

Vajon sikerül nekik?

----

Nekem nagyon tetszett a könyv. Fanyar humorral megírt tragikomédia ez, egy valószerűtlennek tűnő szerelmi szállal. Nemcsak a szerelmespár, de a mellékszereplők karakterei is tökéletesen kidolgozottak, és bár nem kapnak sok szerepet a könyvben, mégis szomorú életutak, szívfájdító tragédiák tanúi lehetünk.

Szerintem a könyv szerkesztése is tökéletes választás, ugyanis az írónő kettős narrációt használt. A fejezeteket felváltva olvashatjuk Desirée és Benny szemszögéből, így kiderül, hogy ugyanazokat a mozzanatokat és a legapróbb jelzéseket is mennyire eltérően értelmezi a két szereplő. Nem mondom, hogy a kedvencem lesz a könyv, de nagyon érdekes volt belepillantást nyerni ebbe a furcsa skandináv szerelembe. Biztos vagyok benne, hogy amint a kezembe akad, elolvasom a történet Családi sírbolt címmel megjelent folytatását is.

Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Grabben I Graven Bredvid (1998)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 207

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése