2013. január 8., kedd

Vajon létezik szerelem első látásra?

Jennifer E. Smith:
Vajon létezik szerelem
első látásra?
Négy perc nem sok idő, ugye? Négy perc alatt még egy tojás sem fő meg. Négy perc egy szempillantás alatt letelik, amikor a barátaiddal vagy, vagy amikor még három feladat lenne hátra egy vizsgádon... Ugyanakkor négy perc nagyon hosszú, amikor a rég nem látott kedvesedet várod a vasútállomáson, és soknak tűnik akkor is, amikor álmatlanul fekszel az éjszaka közepén. Ha a mentőkre vársz, négy perc az örökkévalóság... Lehet négy perc sorsfordító?

"A szerelem a legfurcsább, leglogikátlanabb dolog a világon."

Hadley mindössze négy perccel késte le a New York-ból Londonba tartó repülőgépet, amellyel apja második esküvőjére utazott volna. A 17 éves lány bármit megadott volna, csak hogy kihagyhassa ezt az egész felhajtást, de természetesen ezt nem tehette meg. Sikerül jegyet szereznie a következő, három óra múlva induló gépre, és az unalmasnak és végeláthatatlannak tűnő várakozás alatt megismerkedik egy rendkívül kedves fiatal sráccal, Oliverrel, aki szintén Londonba tart a következő géppel.

A két fiatal nemcsak a várakozás óráit, de az utazást is egymás mellett tölti, miközben fontos és kevésbé fontos dolgokat tudnak meg egymásról. Oliver jól szórakozik Hadley vicces tulajdonságain, közben pedig megpróbál lelket önteni a lányba az esküvővel kapcsolatban. Hadley hallani sem akar róla, hogy esetleg megpróbálhatná megkedvelni apja új választottját, és alig várja, hogy túl legyen ezen az egész hercehurcán. A perceknek tűnő, valójában hétórás út után a fiatalok útjai kettéválnak.

Hadley az utolsó pillanatban érkezik meg a szertartásra, melyen ráadásul ő az egyik koszorúslány. Az esküvő után Hadley az egyik vendég egy kósza mondata alapján fájdalmas felismerésre jut Oliverrel kapcsolatban. A lány mindenáron meg akarja keresni Olivert, akinek azonban még a vezetéknevét sem tudja, így elhatározása igencsak kérdéses kimenetelűnek tűnik.

A sors útjai kifürkészhetetlenek: az egynapos utazás, melyet Hadley kezdetben a pokolba kívánt, végül nagy hatást gyakorolt az életére. A fiatal lány jelentős jellemfejlődésen megy keresztül a könyv során, és a történet végén, alig 24 óra múltán már egy komoly felnőtt áll előttünk. A könyv rendkívül közvetlen módon boncolgat sok fontos témát, úgy mint a szülők válása, a családi viták, a kimondott szavak ereje... vígjáték, dráma és lélektani könyv ez egyben, melynek végére érve talán mi is kicsit másképp látjuk majd a világot.

"- Tudod, hogy mondják - szólt Apa. - Ha szeretsz valamit, útjára engeded.
- Mi lesz, ha nem jön vissza?
- Van, ami visszajön, van, ami nem."


Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: The Statistical Probability of Love at First Sight (2012)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 276

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése