2013. január 21., hétfő

Hol lehet Noel?

Tavaly november óta vágytam erre a könyvre. Karácsonykor szerettem volna elolvasni, de csak mostanra sikerült megszereznem. A kinti havas táj hozzásegített a karácsonyi hangulathoz, de azt hiszem, ez a könyv az év bármely szakában képes lett volna egy kis melegséget csempészni a szívembe.

"Az élet legcsodásabb ajándékai általában viszontagságokba csomagolva érkeznek."

Richard Paul Evans:
Hol lehet Noel?
A karácsony gyönyörű, meghitt, csodálatos ünnep. Közeledtével a legtöbb ember szívébe és életébe valami nyugodt boldogság költözik, és általában az év legszebb időszakaként tartjuk számon.

Ebben az évben Mark Smart számára a karácsony közeledte azonban rossz dolgok egész sorával jár együtt: kezdetnek elveszíti ösztöndíját, ami miatt kimarad az egyetemről. Nem szeretné bevallani szüleinek, ezért ahelyett, hogy hazaköltözne, munkát vállal egy iskolában, abban a reményben, hogy össze tudja spórolni az egyetemi tandíjat. Édesanyja nem sokkal később halálos autóbalesetet szenved, és amikor a család megpróbálja értesíteni Markot az egyetemen keresztül, rá kell jönniük, hogy már nem jár oda. Nem tudják elérni, így Mark lemarad édesanyja temetéséről.

Alig néhány nappal később Mark levélben tudja meg, hogy barátnője négy éves kapcsolatukat egy orvossal való eljegyzésre cseréli. Mark a legmélyebb depresszióba süllyed, és mikor mindezek után munkahelyén lopással gyanúsítják meg, elhatározza, hogy öngyilkos lesz. Amikor a pohár utolsó cseppjeként autója lerobban egy szörnyű hóviharban az éjszaka kellős közepén, Mark már azt sem tudja, sírjon-e, vagy nevessen. Ekkor, minden gond és baj közepette, amikor már semmi reménye nem marad az életben, megismerkedik Macy-vel, aki határtalan kedvességével és szeretetével kihúzza Markot a gödörből, ezzel megmentve a fiú életét.

Macy 22 éves, de annyit szenvedett már, amennyi egy egész életre is sok lenne. Édesanyja halála után az ötéves Macy-t és négyéves húgát a gyámhivatal elveszi édesapjuktól, és két külön család fogadja őket örökbe. Macy rengeteget szenved új családja körében, akiktől jóformán csak bántalmazást és sértegetést kap. Érthető módon nem tud megbarátkozni új életével, az előzőből azonban csak egy édesanyjától kapott, "Noel" feliratú karácsonyfadísze, illetve húga elvesztésének fájdalmas emléke maradt.

Amikor a két fiatalt egymás útjába sodorja a sors, még nem is sejtik, hogy az év hátralévő néhány hete alatt mindkettejük életében hatalmas változások következnek be. Mire elérkezik a karácsony, már nehéz eldönteni, valójában ki kinek az életét mentette meg, az viszont biztos, hogy bármin is mentek keresztül, minden okkal történt.

Ez egy amolyan tipikus "a jó elnyeri méltó jutalmát"-történet, de valahogy mégis más, mint a többi. Tökéletes példa arra, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, és sokszor hajlamosak vagyunk alaposabb ismeretek nélkül is elítélni másokat.

Bár a téma nem könnyű, a regény olvasmányos és megható. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a gyönyörű karácsonyi történetet az év bármely napjára!

"A dolgok, amelyek a legnagyobb gyötrelmet okozzák az életünkben, általában azért történnek, mert valami kisebb fájdalom elől menekülünk."


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti címe: Finding Noel (2006)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 344

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése