2013. február 8., péntek

Árnyalatnyi remény

Ruta Sepetys:
Árnyalatnyi remény
"Eltűnődtek-e valaha is, mennyit ér egy emberi élet? Aznap reggel az öcsémé egy zsebórát ért."

1941. június 16., Litvánia

A 15 éves Lina Vilkas íróasztalánál ül, és levelet ír unokatestvérének. "Kedves Joana!" - mindössze ennyit tud papírra vetni, amikor a szovjet titkosrendőrség a családra tör, és Linát öccsével és édesanyjával együtt elviszik. Linának annyi ideje sem marad, hogy átöltözzön; hálóingben száll fel a teherautóra.

A fiatal lány tehetségesen rajzol, legnagyobb álma, hogy képzőművészeti iskolában tanulhasson tovább, azonban az, ami most következik, rémálomnak is kegyetlen volna. Lina édesapja egyetemi tanár, őt a munkahelyéről hurcolják el az NKVD-tisztek, nem is találkozik családjával, akik csak reménykedni tudnak, hogy egy helyre viszik őket.

Az otthonaikból kiszakított ezernyi embert marhavagonokból álló vonatba terelik, majd a higiénia és emberi méltóság legkisebb esélye nélkül elindulnak az ismeretlenbe. A hat hétig tartó nyomorúságos út alatt az emberek éheznek, betegségek törnek ki, és sokan meghalnak. Lina testvérével és édesanyjával az altaji munkatáborba kerül, édesapját viszont ismeretlen helyre viszik.


"Gyűlöltem az NKVD-seket, az oroszokat. A szívemben elültettem a gyűlölet csíráját, és megesküdtem, hogy szárba szökken, hatalmasra nő és megfojtja őket."


Lina egyetlen reménye, hogy innen-onnan összeszedett papírfecnikre készített rajzait továbbadva azok egyszer eljutnak édesapjához, aki rájuk ismer, és kiszabadítja a családot. Kétségbeesett segélykiáltások ezek, hiszen a lány csak remélni tudja, hogy édesapja még egyáltalán életben van...

A család minden egyes nap emberfeletti küzdelmet folytat a túlélésért. A munkatábor embertelen körülményei, a szibériai hideg, a rengeteg munka és az elégtelen mennyiségű élelem miatt mindennap harcot kell vívniuk az életben maradásért, miközben végig kell nézniük rengeteg sorstársuk halálát.

"Ne félj! Ne adj nekik semmit! Még a félelmedet sem, Lina!"

Megrázó történet egy család emberfeletti küzdelméről. Sajnos történetük egyáltalán nem egyedi. Az 1941 júniusában végzett sztálini tisztogatás során 17.000 litvánt hurcoltak el és deportáltak szibériai munkatáborba. Legtöbbjük sosem tért haza.

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Between Shades of Gray (2011)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 351

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése