2013. február 18., hétfő

Káosz

Lauren Oliver:
Káosz
(Delírium-trilógia #2)
A Delírium-trilógia első része után kíváncsi voltam a folytatásra is, de azt kell mondanom, hogy bár tetszett ez is, közel sem volt annyira lenyűgöző és emlékezetes, mint az első rész. Kicsit úgy érzem, ez is beleesett a trilógiáknál szokásos csapdába, miszerint a második rész amolyan töltelékkönyv-funkciót tölt be, de ha az egész egy nagyszabású fináléhoz vezet, akkor megbocsátom. Nem akarok elriasztani senkit, mert tényleg nem volt rossz, csak így, hogy ez egy sorozat része, mindenki hajlamos lesz az első részhez hasonlítani.

Továbbra is a jövőbeli Amerikában járunk, ahol a szerelmet rendkívül veszélyes fertőző betegségként tartják számon, amelyet maradéktalanul ki kell irtani az emberekből. Az amor deliria nervosa ellen feltaláltak egy kezelést, melyen minden 18 évesnek át kell esnie, hogy megakadályozzák a megfertőződést. A kezelés és a fertőzöttek évtizedek óta tartó üldözése ellenére még mindig léteznek delíriummal fertőzöttek ("Veszettek"), akik a birodalom peremén, a Vadonban élnek.

Az első részben megismert Lena, aki tervezett kezelése előtt pár héttel megfertőződött, majd szerelmével szökést kísérelt meg, most a Vadonban él, ahová sajnos csak egyedül sikerült átjutnia. Bár szívét szorítja szerelme hiánya, Lena nem ér rá szomorkodni, hiszen a Vadonban nincs kolbászból a kerítés, minden betevő falatért komolyan meg kell dolgozni. Lena csatlakozik egy Veszettekből álló csapathoz, akik felgyógyulását követően azonnal munkába fogják: vizet hoz a kilométerekre lévő folyótól, főz, gyűjtöget, ápolja a betegeket, és teljesen beilleszkedik a csapatba.

A történet két szálon zajlik, a Vadonban történtek múltbeli események, Lena beilleszkedését mesélik el, a jelenben azonban Lena ismét a birodalomban él, átlagos iskoláslány, kikezelés után. Természetesen ez csak az álca, Lena és vadonbeli csapatának két tagja új személyazonosságot szerez, és visszaköltöznek a városba. A delíriumellenes harc az eddigieknél is ádázabb, a Veszettek eddig tagadott létezését immár elismeri, és nyíltan üldözi. A DMA, azaz Delíriummentes Amerika mozgalom célja, hogy az országból eltüntessék a szerelem utolsó nyomait is.

A szerelem azonban minden erőfeszítésük ellenére erősebbnek tűnik...

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Pandemonium (2012)
Forrás: csere (köszönöm, Niki!)
Oldalszám: 343

2 megjegyzés:

  1. Szia. Nagyon szeretem ezt az oldalt. Nincs meg véletlenül pdf vagy bármilyen formátumban a Káosz című könyv? Nagyon szertném elolvasni, nem hagy nyugodni a folytatás. Köszönöm

    Adri synalgia3@freemail.hu

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Örülök, hogy tetszik az oldal! Kérlek, emiatt ne sértődj meg, de megrögzött könyvmániásként abszolút nem támogatom a - főként illegális úton letöltött - PDF-könyveket. Minden könyvemet nyomtatott formában olvasom (magam vásárolom, könyvtárból vagy a Könyvsiker Kölcsönzőből kölcsönzöm, illetve sokszor csereberélek). A PDF számomra rideg és személytelen, ráadásul az ilyen úton letöltött könyvek hosszú távon a könyvkiadásra is negatív hatást gyakorolnak.

    VálaszTörlés