2013. február 18., hétfő

Drága Tess!

Rosamund Lupton:
Drága Tess!
Beatrice Hemming és húga, Tess mindig nagyon szerették egymást, de kettejük között ég és föld volt a különbség! Beatrice két lábbal a földön álló, sikeres New York-i üzletasszony, Tess festőművész, főiskolára jár, és éppen kisbabát vár.

Amikor Beatrice édesanyja telefonál, hogy Tess eltűnt, Beatrice azonnal repülőre ül, és Londonba utazik, hogy segítse a rendőrség munkáját. Amikor rövid időn belül megtalálják Tess holttestét, felvágott erekkel, a rendőrség azonnal lezárja az ügyet, öngyilkosság címszóval. Hiszen mi más is lehetne? Egy bohém művészlélek, aki a nős tanárától esett teherbe, nyilván nem bírta a rá nehezedő nyomást, valószínűleg drogozott is, mi más is lehetne, mint öngyilkosság? Beatrice megpróbál rámutatni a mozaikba nem illő részletekre, de a rendőrség nem törődik vele, az ügyet lezárják.

"A koporsód leért a borzongató lyuk fenekére. Énem egy része elkísért a sáros földbe, lefeküdt melléd és meghalt veled."

Beatrice nem hajlandó belenyugodni a történtekbe, biztos benne, hogy a rendőrség véleményével ellentétben gyilkosságról van szó. Beatrice saját nyomozásba kezd, hogy felgöngyölítse a szálakat, de közben sorra olyan dolgok derülnek ki, amelyek nem vallanak a húgára. Nem lehet, hogy ennyire félreismerte volna szeretett húgát... vagy lehet, hogy mégsem ismerte annyira, mint ahogy gondolta?

Egyre kevesebb ember áll Beatrice mellett; a sok kihagyás miatt elveszíti munkáját, férje már-már bolondnak nézi, anyja pedig hallani sem akar arról, hogy lánya esetleg gyilkosság áldozata lett. Beatrice kutatása során olyan dolgokra bukkan, amelyekkel önmagát is veszélybe sodorhatja, folyamatos vádaskodása miatt pedig már a rendőrség védelmére sem számíthat...

Számomra nagyon megható, fájdalmas regény volt. Különlegessége, hogy a nyomozás történetét Beatrice levél formában írja meg elvesztett húgának, a legapróbb részletekig bemutatva azt. Sem témájában, sem kivitelezésében nem egy szokásos krimiről van szó, inkább egy fordulatokkal teli kemény lélektani regényről.

Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti címe: Sister (2010)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 366

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése