2013. március 10., vasárnap

A Szent Johanna gimi 4-7.

Gyakorlatilag a komplett februáromat uralta a részemről újonnan felfedezett Szent Johanna gimi-láz. A sorozat első részét február 3-án kezdtem olvasni, hetedik részét pedig éppen egy hónappal később, március 3-án fejeztem be.


Az első résznél még nem volt gond, a második-harmadik résznél azonban már éreztem, hogy bajban vagyok A Szent Johanna gimi-beszámolókkal. Mivel sorozatról van szó, a könyv, a helyszín és a szereplők bemutatása megvolt az első részben. Továbbra is a Szent Johanna francia tagozatos magángimnáziumban járunk, a hétköznapokról nem tudok újat írni, az egyéb eseményekről pedig nem lehet úgy írni, hogy ne lőjem le a poént, ezért a 4-5-6-7. részről inkább egyben írok.

A négy rész összesen két tanév eseményeit meséli el, a tizedik évfolyam második félévétől az utolsó év első félévének végéig. Szereplőink ennek megfelelően érettebbek, komolyabbak, megfontoltabbak... jaj, bocsánat, biztosan összekevertem egy másik könyvvel! :) Az osztály valójában mit sem változott, még mindig ők a tanárok rémálmai, és semmi pénzért nem nőne be a feje lágyuk. :)

A Szent Johanna gimi 4.
Barátok
A negyedik, Barátok című kötetben Reni továbbra is Cortezért epekedik, lelkét azonban egy másik gond is nyomasztja: jó barátja, Arnold felvételt nyert a gimnázium francia testvériskolájába, és a tanév végét követően Párizsba költözik. Reni sokat tépelődik, de végül úgy dönt, nincs joga beleszólni, és arra kérni barátját, hogy maradjon, így csendben szenved, és próbálja támogatni Arnoldot. A félév során Reni néhányszor közelebb kerül Cortezhez, a sors azonban mindannyiszor közbeszól, ráadásul félreértések is akadnak bőven...
A Szent Johanna gimi 5.
Remény
A tizenegyedik évfolyam az ötödik, Remény című kötetben kezdődik. Amikor Reni szeptemberben belép az iskola kapuján, még nem is sejti, hogy Kingának köszönhetően egy szép nagy hazugsághálóba keveredik a következő hónapokban, ami miatt az eddigieknél is távolabb kerül Corteztől. Kingáról kiderül, hogy a diktátor szív érezni is képes, ugyanis fülig beleszeret valakibe. A félév vége váratlan fordulatot hoz Reni életébe.

A Szent Johanna gimi 6.
Ketten
A tizenegyedik évfolyam második félévét a Ketten című kötet mutatja be. Persze próbálhatnám kerülni a konkrétumokat a továbbiakban is, de a hatodik rész címe éppen eleget elárul, hiába ködösítek. Nyilván sejtjük, melyik két szereplőt takarja a „ketten” szó. :) Reni álma teljesült, végre Cortezzel jár. Legalább most véget érnek a sirámai... vagy mégsem, hiszen Reni nem a pozitív gondolkodásmódjáról híres, most éppen az az önmarcangolás tárgya, hogy vajon elég szép, jó, izgalmas-e ő a nagy Corteznek, vagy mindez csak egy csúnya tréfa. Hát igen, van, akin nem lehet változtatni. :) Továbbra is imádom ezeket a könyveket, továbbra is Kinga a kedvenc karakterem (sőt, egyre jobban). Arnoldot most egyáltalán nem bírom, Cortezben pedig pozitívan csalódtam, és ha nem lennék ősöreg 26 éves, lehet, hogy csorgatnám a nyálamat érte. :)

És akkor itt némi törés következik...

A Szent Johanna gimi 7.
Útvesztő
A hetedik rész kissé más nyomot hagyott bennem, mint az előzőek. Eddig is voltak negatív dolgok, de egyáltalán nem voltak olyan szinten zavaróak, hogy ne élvezzem a könyvet. Most viszont végig olyan érzésem volt, hogy össze lett csapva, és olyan tudatban lett megírva a könyv, hogy a Szent Johanna gimi bejáratott nevével már úgyis bármit el lehet adni. Mintha oda sem figyeltek volna rá, sok volt a helyesírási hiba és elütés, rengeteg az ismétlés, és nagyon sokszor előfordult, hogy azok a részek, amik izgalmasak is lehettek volna, egyszerűen ki lettek hagyva. Apróságokon oldalakon át rugóznak, aztán több napos kihagyás után Reni 1-2 oldal alatt lerendezi a komplett karácsony-szilveszteri időszakot...

Számomra csalódás volt ez a rész, de nyilván nem fogok egy nyolcrészes sorozatot a hetedik résznél abbahagyni. Most azt mondom, hogy ha a nyolcadik rész is ilyen lesz, nem fog túlzottan hiányozni, hogy véget ér a sorozat. Mindenesetre erre már nem kell sokat várnom, pár napon belül megjelenik a befejező rész! :)

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2011-2012
Forrás: könyvtár + Első Könyvsiker Kölcsönző
Oldalszám: 444+485+514+537

2 megjegyzés:

  1. Megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok érzékeny a hetedik rész helyesírására/elütéseire. Borzasztóan visszavett a könyv élvezeti értékéből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó résztől még jobban félek emiatt, hiszen alig 7 hónapja jelent meg a hetedik, de máris itt a kétkötetes utolsó rész! Nem tudom, miért kellett vele ennyire sietni, az SzJg láz közel sincs még kifulladóban. Ha két hónappal később jelent volna meg, de cserébe lett volna idő normálisan kidolgozni és átnézni, jobban örültem volna.

      Persze nem írom le rögtön, hiszen még nem olvastam, de kicsit szkeptikus vagyok az utolsó részt illetően. Reméljük, pozitív csalódás lesz belőle! :)

      Törlés