2013. március 21., csütörtök

Merengő #1 - Egy kaptafára...

Annyi, de annyi kiaknázatlan terület van, olyan sok egyedülálló könyv születhetne még. Vajon miért van az, hogy sokan mégis inkább a jól bevált mintákat próbálják meglovagolni? Ha egy újdonságnak számító téma szokatlanul nagy sikert arat, egészen biztos, hogy alig pár hónap múlva már 3-4, később pedig még több szerző kerül elő, akik megpróbálják eladni ugyanazt az alapötletet más köntösben...

Biztosan kényelmes lehet az úttörőket követni, de aki képes megírni egy több száz oldalas könyvet, annak tényleg nincs annyi fantáziája, hogy az alapötletet is maga találja ki? Persze előfordulhat, hogy a követők jobbat, érdekesebbet, olvasmányosabbat alkotnak, én mégis szkeptikusan fogadom őket, mert ha az alap nem saját, miért higgyem el, hogy magától a történettől majd valami újat kapok?


A szürke ötven árnyalata

A könyv, amit sokan megvetnek, sokan elítélnek, sokan hallani sem szeretnének róla, mégis mindenki tudja, hogy miről szól. A gyakran "mamipornó" gúnynévvel illetett trilógia első része. Az erotikus regény világszerte nagy port kavart, egyes országokban be is tiltották, volt, ahol a könyvtár polcairól került le, ennek ellenére (vagy éppen ezért) hihetetlen nagy érdeklődés övezte mindenhol, ahol csak megjelent. Magyarországon a könyv fordításával kapcsolatos hibák csaknem ugyanakkora visszhangot keltettek, mint maga a könyv. Az egyetemista lány és a gazdag vállalkozó kapcsolata szado-mazo jelenetekben sem szűkölködő kapcsolata sokakat megbotránkoztatott.

Számunkra viszont most nem ezért érdekes. Amiért megemlítettem a könyvet, az az, hogy nagyon úgy tűnik, Anastasia Steele és Christian Grey története sokakat megihletett. 2012-ben jelent meg Sylvia Day Crossfire-trilógiájának első része, amely hasonló témát tárt az olvasók elé. Újdonságként a hamarosan megjelenő Meztelenül című könyv is csatlakozik a díszes társasághoz. Raine Miller története egy egyetemista lány és egy sikeres üzletember szerelméről és szexuális kapcsolatáról szól. Ismerős valahonnan?

Ebben a kategóriában annyi könyv lett hirtelen, hogy már nem lehet őket követni. De hát Chandler anyja is elárulta a titkot a Jóbarátokban: csak szedj össze harminc kifejezést a férfi nemi szervre, és bumm, kész is van a könyved!




Alkonyat - Vámpírnaplók

Ebben a kategóriában az sem tiszta, hogy ki koppintott kiről... a Vámpírnaplók korábban íródott, viszont a mindent háttérbe szorító sikert az Alkonyat zsebelte be. A vámpírok és vérfarkasok világát természetesen nem Stephenie Meyer találta ki, de a fiatalok, főként a tizenéves lányok csoportját kétségtelenül ő célozta meg a napfényben csillogó, szívtipró vámpírokkal. A Twilight-sorozat mind könyvben, mind filmben elsöprő sikert aratott, lányok ezrei cövekeltek le a mozik és könyvesboltok előtt az aktuális premierre vagy könyvbemutatóra várva.

Most, nyolc évvel a sorozat első kötetének megjelenése után már Dunát lehetne rekeszteni a hasonló stílusú könyvekkel. Tíz évvel ezelőtt még közel sem a romantika volt a vámpírregények fő szála, ma viszont már külön kategóriaként, "paranormál-romantikus" könyvek seregével találkozhatunk bármelyik könyvesboltban.


Éjszakai cirkusz

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én egy kezemen meg tudom számolni a cirkuszi világról szóló könyveket. A 2011-ben megjelent különleges kivitelezésű és utánozhatatlan hangulatú Éjszakai cirkusz hihetetlen sikere után már sejthettem volna, valamiért mégsem merült föl bennem, hogy ez a könyv sem marad "testvér" nélkül.

Nemrég azonban megjelent Chloe Kayne Showtime című könyve, egyelőre még csak angolul. Már a borítója fekete-fehér-vörös összeállítása is kísértetiesen emlékeztet az Éjszakai cirkusz megjelenésére. A könyv a Marvelle Circus első darabjaként jelent meg néhány hónapja. Második része, Spotlight címmel várhatóan 2014-ben látja meg a napvilágot.


A Szent Johanna gimi

Nem kell azonban külföldre mennünk ahhoz, hogy rejtélyes hasonlóságokat fedezhessünk fel egy-egy sikerkönyv és később megjelent társai között. Számomra a legszembetűnőbb A Szent Johanna gimi esete. Ez a nyolckötetes, közkedvelt ifjúsági sorozat egyedi, üde színfoltot hozott a hazai könyvpiacra. 2012-ben azonban hirtelen ugyanez az ötlet jutott eszébe valakinek, megjelent ugyanis a Hűvösvölgyi suli sorozat első kötete. A könyv moly-os értékeléseit nézve nemcsak nekem tűnt fel a hihetetlen hasonlóság, a véleményekből kiindulva pedig még csak nem is sikerült jól a koppintás...


Vajon mi viszi rá az írókat, hogy ilyesféle mankót használjanak? Elsőkönyves írókról van szó, ezért biztosak akarnak lenni benne, hogy az alapsztori sikeres lesz? Esetleg áttanulmányozták az elődök kritikáit, és megpróbálnak egy jobb, kidolgozottabb regényt megírni? Akármi is az igazság, személy szerint én jobban örülök, ha új témáról olvashatok, mintsem egy alaptörténet három-négyféle kidolgozását.

2 megjegyzés:

  1. Kereslet-kínálat. Aki elolvassa az egyiket, az a másikat is el fogja, szerintem.
    A cirkuszos könyvek jöhetnek, imádom azt a világot (és sajnos eléggé elhanyagolt)! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A keresletet nem vitatom, én igazából az író oldaláról nem értem a dolgot. Ha én írnék könyvet, egyedit akarnék, nem szeretnék mások után menni. Bár emiatt valószínűleg nehezebben is válhatna sikeressé.

      A cirkuszos világ nekem is tetszik, furcsa, hogy csak mostanában kezdenek vele foglalkozni.

      Törlés