2013. április 27., szombat

Családi sírbolt

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Familjegraven
Eredeti megjelenés: 2005
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 212

Emlékeztek még A pasi a szomszéd sír mellől című könyvre? Desirée és Benny csöppet sem hétköznapi élete tovább folytatódik a Családi sírbolt című könyvben.

Desirée ízig-vérig városi nő. Egy könyvtárban dolgozik, és imád olvasni. Benny parasztgazda, éjt nappallá téve a tanyáján dolgozik. Könyvet valószínűleg csak gyújtósnak használt, stílusa pedig enyhén szólva faragatlan.

"Kösz. Úgy látszik, anyám volt az egyetlen nő az életemben, aki nem tartott seggfejnek. Persze az is lehet, hogy nem akart megbántani."

Mondanom sem kell, hogy Benny-vel való kapcsolatát félreértések és viták tömkelege jellemzi. Az előző rész végén a főszereplők kapcsolata megromlott, Benny megismerkedett Anitával, és úgy tűnt, már semmi sem köti Desirée-hez. A nő azonban gyereket szeretne, ezért kitalálják, hogy adnak maguknak három esélyt, hátha sikerül teherbe esnie. Ha nem, akkor ennyi volt...

A próbálkozásokat siker koronázza, és bár mindketten határtalanul boldogok, sok-sok kérdés merül föl: Mi legyen Anitával? Ki költözzön kihez? Egyáltalán képes lesz együtt élni a vérbeli parasztgazda és a karótnyelt könyvtárosnő?

"Amikor Benny előadta, hogyan képzeli el az esküvőnket, egyetlen gondolat járt a fejemben: hogy a bús életbe hittem egy pillanatig is, hogy én ezzel az emberrel akarom összeadni magam?
Az volt a terve, hogy a Scandic Hotelben foglalunk asztalt az ablak mellett (kilátással a parkolóra), és a menüre is volt javaslata: füstölt tarja, sült krumpli, vaníliafagylalt. Kávé, piskóta. Három és öt között kedvezményt is adnak. A vendégek Bengt-Göran, Violet és Marta. Este még elmehetnénk moziba, vagy valami."

Az előző részben megismert szerkesztési stílus itt is visszaköszön, fejezetenként váltott szemszögből ismerhetjük meg Desirée és Benny gondolatait, illetve egy-két fejezet Anita szemszögéből íródott. Ez már az előző kötetet is nagyon érdekessé tette, hiszen ugyanazokat a momentumokat több szereplő gondolatain át látva egészen más képet kapunk, mintha csak egy mesélője lenne a történetnek.

A sztorira visszatérve: Desirée terhes, és komoly gondolkodás után végül úgy dönt, hogy lakását eladva Benny-hez költözik a Berkenyés tanyára. Az utolsó pillanatig dolgozni jár, így Benny továbbra is mirelit kaján tengődik, de egész jól elvannak Desirée-vel. Ki így, ki úgy, de mindketten lelkesen készülnek a szülő-szerepre és annak velejáróira.

"- Honnan tudsz ennyi mindent a szülésről? [...]
- Rendszeresen elletem a teheneket! Mindent tudok!"

A kis Arvid születése után minden a feje tetejére áll. Desirée nem jár dolgozni, így mindenestől rászakad a tanyasi lét. A családi élet gyakori programja lesz a veszekedés, Benny-n és Desirée-n egyre jobban kezd megmutatkozni, hogy különböző gyökerekkel rendelkeznek, és ezt a távolságot nem mindig tudják áthidalni.

"Jó néhány olyan dátum van, amit soha nem felejtünk el. Szeptember 11-e, szenteste, a nagy katasztrófák napjai.Az én katasztrófanapom február 17-e lett."

A könyv hét évet ölel fel, ez alatt tanúi lehetünk a házasság mind a négy ígéretének, lesz itt "jóban-rosszban, egészségeben-betegségben" egyaránt. Vajon a szerelem és a család erősebb lesz az ellentéteknél?

Már az első részt is szerettem, de a második még jobban tetszett. Furcsa érzések kavarogtak bennem, mert alapvetően azt mondanám, ilyen nincs, de valahogy mégsem lepődnék meg, ha a borítóján plecsni hirdetné, hogy "igaz történet". Érdekes volt látni, ahogyan két ember, akik egyébként egyáltalán nem illenek össze, úgy dönt, hogy összekötik az életüket. Ez a könyv a végleteken alapul: szerelem és gyűlölet, komédia és tragédia keveréke egy valószerűtlen, de mégis hihető történetben.

Katarina Mazetti 1944-ben született Stockholmban. Író, szerkesztő, kritikus, producer, a világszerte népszerű A pasi a szomszéd sír mellől című regény szerzője. A Családi sírbolt svédül 2005-ben jelent meg, és azóta is töretlenül népszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése