2013. június 30., vasárnap

Az eltitkolt lány

Kissé távol állnak tőlem a hasonló témájú könyvek, de időnként azért elolvasok egy-egy női sorsról szóló regényt. Nemrégiben a könyvtárban bukkantam rá erre a könyvre, és nagyon megfogott a témája, így hazahoztam. Jó döntés volt.

Somer orvosként dolgozik és San Franciscoban él indiai származású férjével. Házasságuk kívülről nézve irigylésre méltónak tűnik, ismerőseik csak a gyerek hiányát kérik rajtuk számon időről időre, nem is sejtve, hogy ezzel mekkora fájdalmat okoznak. A házaspár ugyanis régóta próbálkozik már, de a gyermekáldás elkerüli őket; Somer minden alkalommal elvetél.

"Talán a természet így akar közölni vele valamit. Talán azt, hogy engem nem szánt anyának."
A világ másik felén egy friss anyuka a kínok kínját éli át, de végre döntésre jut: alig pár órás kislányát árvaházba adja, megelőzve ezzel, hogy a férje vegye kezelésbe az ügyet, amiért ismételten egy haszontalan lánygyermeknek adott életet.
"Arre! Újabb lány? Mi bajod van neked?"
Amikor Somer férje előhozakodik az örökbefogadás lehetőségével, úgy döntenek, egy indiai kisbabát fognak megmenteni, így a tündéri Asha végül a tudtuk nélkül összeköti a két sokat szenvedett asszony életét. Kezdetben minden olyan, mint egy valóra vált álom: Somer végre anya lett, szép lassan ösztönei is kibontakoznak. Az évek múlásával, Asha cseperedésével azonban mintha minden összeomlana: Somer úgy érzi, nem illik a családba, indiai származású férje és kislánya mellett ő maga kilóg a képből. Mindeközben Asha is érzi, hogy valami nem jó, ő nem ide való, és bár fogalma sincs arról, milyen lehet Indiában élni, úgy gondolja, ott a helye. Főiskolás korában úgy dönt, megkeresi az édesanyját. Mumbai azonban kicsit más, mint amilyennek képzelte, így a beilleszkedés sem egyszerű.
"Asha elolvas egy történetet az információs szolgáltatóipar fejlődéséről és egy másikat a városi ebédkihordó rendszer működésének hatékonyságáról. Már-már azt hinné, hogy Mumbai a világ legújabb nagy iparvárosa, amikor belebotlik egy vezércikkbe a menyasszonyégetésről."
A történet két szálon zajlik, így Somer mellett Asha édesanyja, Kavita sorsának alakulását is nyomon követhetjük. Megdöbbentő, elkeserítő életutakról olvashatunk, szívszorító, fájdalmas és európai szemmel szinte elképzelhetetlennek tűnő életekkel találkozhatunk. Nagyon szépen és részletesen kidolgozott történetről van szó, a fejezetenként váltakozó helyszínek miatt pedig még jobban kidomborodnak a kulturális különbségek, még élesebbé válik a kontraszt a világ két része között.


Nagyon nagy hatást gyakorolt rám ez a könyv, és bár - ahogy említettem - ritkán olvasok hasonló témákról, most nagyon hálás vagyok, hogy ez a könyv hazajött velem a könyvtárból.

Shilpi Somaya Gowda kanadai írónő Torontóban született indiai származású szülők gyerekeként. 1991-ben önkéntesként egy indiai árvaházban töltötte a nyarat, ekkor született könyve alapötlete. Férjével és két kislányával jelenleg Kaliforniában él.


Kiadó: Mérték Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: Secret Daughter (2010)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 379

2 megjegyzés:

  1. Szia,
    Szeretettel odaítélem neked ezt a csodás díjat :)

    http://szennycimlap.blogspot.hu/2013/07/dijat-kaptam-es-tovabb-is-adom.html

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hamarosan válaszolok is a kérdésekre! :)

    VálaszTörlés