2014. május 27., kedd

Kiera Cass: The Prince


Mielőtt a Párválasztón részt vevő 35 lányt kiválasztották...
Mielőtt Aspen összetörte America szívét...
Maxon herceg életében volt egy másik lány...


A The Prince, azaz A herceg című novella a Párválasztó-trilógia kiegészítéseként jelent meg. A novella két héttel a Párválasztó előtt, Maxon 19. születésnapján kezdődik, és akkor ér véget, amikor először találkozik a palotába költözött lányokkal. Maxon szemszögéből olvashatjuk a történetet, így amellett, hogy új dolgokat tudunk meg, a már ismert részek is más megvilágításba kerülnek. Ebből az irányból az is kiderül, hogy Maxon csak kívülről tűnik magabiztosnak, valójában azonban ő is bizonytalan és fél a jövőtől.
„Hogyan kellene megtalálnom azt, akit szeretek, aki szeret, akit a szüleim elfogadnak, és akit az emberek csodálnak? Nem beszélve arról, hogy legyen okos, vonzó és tökéletes; valaki, akit bemutathatok az összes elnöknek és nagykövetnek, aki csak az utunkba kerül.”
A királyné észreveszi fia tépelődését, ezért ellátja őt néhány tanáccsal. Számára ugyanis nem ismeretlen a helyzet: mint tudjuk, annak idején ő is a Párválasztó segítségével került be a királyi családba. Pár szót mesél a régi életéről, arról, hogy Négyesként egy gyárban dolgozott, és semmije sem volt, ami miatt kiérdemelte volna a hercegnői címet, most mégis itt van, és soha egy percig sem bánta meg, hogy benevezett a Párválasztóba.
A bejegyzés elején említett „másik lány” Daphne, a francia király lánya. Gyerekkorukban sok időt töltöttek együtt Maxonnal, így barátokká váltak. Most, hogy a lányt hamarosan férjhez adják, és Maxon is feleséget keres, Daphne rájön, hogy Maxon az, aki a legközelebb áll hozzá, és esze ágában sincs férjhez menni egy vadidegenhez.

Maxonnak azonban tisztelnie kell országa hagyományait, így a Párválasztó során kell feleséget találnia. A nevek kihirdetése a Híradóban, élő adásban történik, ahová meghívták a herceget és szüleit is. Maxon nagyon izgul, édesanyja próbálja támogatni, de a másik oldalon a király szokás szerint most is hideg és számító, csak az érdekli, hogy fia méltó párt találjon. A megfelelő partnerről viszont nem ugyanaz az elképzelése, mint másoknak.
- Mi lesz, ha egyiküket sem szeretem?
- Akkor azt választod, amelyiket a legkevésbé utálod. Elsősorban olyat, amelyik hasznos. De ne aggódj emiatt, segíteni fogok.
Maxon túléli a Híradót, és mire felocsúdik, már el is röppen az utolsó pár “szabadnapja”, a lányok beköltöznek a palotába. Míg Maxon eddig azon aggódott, hogy senki sem lesz, akit megszeretne, a lányok megpillantása után az fordul meg a fejében, hogy mi történik, ha egytől egyig mindegyikükért rajongani fog, és képtelen lesz választani. Persze mi már tudjuk, hogy végül azért sikerül egészen egyszerűen leszűkítenie a kört. :)

Ez volt az első kísérletem sorozathoz kapcsolódó novellával, és azt kell mondanom, nem csalódtam. Külföldi oldalakon sokan panaszkodtak, mert nem sok új esemény volt, inkább csak a történet elejét ismételtük el Maxon szemszögéből, én viszont nem így gondolom. Igaz, hogy a beharangozott „másik lány” esetében nem egészen arról volt szó, mint amire számítottunk, mégis nagyon jól rávilágított arra, hogy Maxon és Daphne világában nehéz ismerkedni, valójában azt sem tudják, mi a szerelem, mégis elvárják tőlük, hogy hamarosan megházasodjanak.

Számomra a novella legértékesebb része a királynő jelenléte volt. Már a trilógia során is szerettem, ahogy a háttérből gyengéden, védelmezőn irányította és segítette Maxont és a lányokat, és úgy gondolom, a karaktere igazán megérdemelte, hogy legalább a novella során kicsit előtérbe kerüljön. A királyné okos, megfontolt, gondoskodó, egyszerűen imádtam. A király viszont... nos, erre nem tudok jobb szót, ő egy féreg. Bár értettem a logikát minden megnyilvánulásában, hiszen neki elsősorban az országra kell gondolnia, de az, hogy a fia boldogsága ennyire ne legyen szempont, elég sokkoló volt. :(

Összességében nagyon örülök, hogy elolvastam a novellát, lesznek további kiegészítő részek a sorozathoz, ezek után biztosan sort kerítek ezekre is.

Kiadó: HarperCollins Publishers
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: The Prince(2013)
Forrás: ebook
Oldalszám: 64

***
Mivel a könyv egyelőre csak angolul jelent meg, a bejegyzésben szereplő idézetek - hivatalos fordítás híján - a saját szavaim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése