2014. május 24., szombat

Sebastian Fitzek: Ámokjáték


Régóta fúrta már az oldalamat a kíváncsiság ezzel a könyvvel kapcsolatban, egyedi téma, jó kis hátborzongatós pszichothriller, mindenképpen el akartam olvasni. Pár napja szerencsére rá is bukkantam a könyvtárban. :)

Ira Samin ismert kriminálpszichológus, aki saját kudarcaként éli meg idősebbik lánya öngyilkosságát. Képtelen feldolgozni a történteket, érzéseit alkoholba fojtja, és folyamatosan azon rágja magát, mit tehetett volna másképp.

Jan May élete legboldogabb időszakát éli: munkájával elégedett, barátnőjét pedig imádja. Egy napon gyertyafényes vacsorával és gyűrűvel várja haza kedvesét, ám a fiatal lány helyett az ajtón egy rendőr kopog, aki Leoni halálhírét hozta. Jan élete romokba dől, és ha barátnőjének elvesztése nem lenne elég csapás számára, hamarosan még a foglalkozásától is eltiltják, így már a munkába sem menekülhet.
Halló, Berlin! Hét óra harmincöt perc van. Önök épp a legborzasztóbb rémálmukat hallgatják.
8 hónappal később egy nyereményjáték boldog nyertesei stúdiólátogatásra készülnek a 101egész5 rádióhoz, ám ott egy férfi túszul ejti őket, és őrült játékba kezd, élő adásban. A játékszabály egyszerű: óránként felhív egy-egy telefonszámot, és ha a vonal másik végén elhangzik a megfelelő jelmondat, elenged egy túszt. Ha nem, akkor megöl egyet... A túszejtő nem más, mint Jan May. Egyetlen, ám elég nehezen teljesíthető követelése van: kerítsék elő a barátnőjét. Élve.

Túsztárgyalónak Ira Samint hívják, anélkül, hogy sejtenék, a nő aznap reggel felkelt, a későbbi takarítást elősegítendő újságpapírral kitapétázta a konyháját, majd egy pisztolycsövet vett a szájába... Ira semmi esélyt nem lát arra, hogy megfékezze az ámokfutót, ráadásul mérges is, hogy megzavarták az aznapi egyetlen teendőjének végrehajtásában. Ám egy ponton váratlanul személyes ügyévé válik a túszejtés, és Ira döntéshelyzetbe kerül.
"A 101egész5 nevű közismert rádióadó ma minden bizonnyal eléri a tizenöt éves fennállása alatt mért legmagasabb hallgatottságot. Még sincs oka senkinek ünnepelni."
A 400 oldalas könyv eseményei egyetlen nap alatt zajlanak le, ám a túszejtővel való beszélgetés, valamint a nyomozás során sok régi esemény előkerül. Engem végig sakkban tartott a könyv, egyszerűen nem lehet letenni. Próbáltam megoldást keresni, de csak részben jöttem rá, a csavarok és a végkifejlet is teljesen meglepett. Gondolkozós, agyalós könyv, annyira bele lehet merülni, hogy tényleg csak akkor teszed le, amikor az éjszaka közepén a kimerültségtől kiesik a kezedből. Zseniálisan megírt, kerek egész történet, számomra az idei év eddigi legjobb olvasmánya.
"Mindig mást hibáztatunk. Vagy a körülményeket tesszük felelőssé életünk nagy traumájáért. De valójában csak egyetlen ember létezik, aki tönkre tud tenni bennünket. Csak egyetlen embernek áll hatalmában, hogy teljesen elpusztítson minket, ha hagyjuk. Nekünk magunknak."
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti címe: Amokspiel (2007)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 398

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése