2012. november 21., szerda

Nyomok a hóban

Patricia M. St. John:
Nyomok a hóban
Elsősorban gyerekeknek szóló, de felnőttek számára is élvezetes és tanulságos történetre bukkantam. A könyv első oldalain az egyik főszereplőt, Anikót egyszerre éri nagy boldogság és mérhetetlen szomorúság, amikor karácsony estéjén megszületik kisöccse, édesanyja azonban belehal a szülésbe. Az alig hétéves Anikóra rengeteg teher szakadt, a kezdettől fogva gyakorlatilag ő nevelte a kis Danit, besegített a háztartásban, és közben tanulnia is kellett. A nagymama odaköltözött, hogy segíthessen, de idős és fáradékony volt már, ezért leginkább csak a főzésben tudott segíteni.


Anikó szerető gondossággal óvta-nevelte kisöccsét, aki bálványként nézett fel nővérére. Egy napon Anikó konfliktusba keveredik osztálytársával, Lacival, és mivel egyikük sem hajlandó megbocsátani a másiknak, elindul a lavina, és a két, akkor már 12 éves gyerek esküdt ellenséggé válik. Laci végzetes hibát követ el, amikor Danin próbál bosszút állni. Dani kiscicáját a szakadék fölé tartja, és azzal fenyegetőzik, hogy ledobja. Sajnos a kiscica úgy megijedt, hogy megkarmolta a fiút, aki erre elejtette őt. Dani gondolkodás nélkül utánavetette magát, és bár a cicával együtt fennakadt egy sziklapárkányon, csúnyán eltörte a lábát, ami összeforrás után néhány centivel rövidebb lett, így Dani ettől kezdve folyamatosan sántított. Laci borzasztóan megbánta, amit tett, de minden próbálkozása, hogy megbocsátást nyerjen, hiábavaló volt.

Ahogy telt-múlt az idő, az indulatok lecsendesedtek, de Anikó továbbra is teljes szívéből gyűlölte Lacit, a könyv végén mégis átszakad a gát, és Anikó képes lesz megbocsátani. A könyv vallási hátterű, sok helyen ír bibliai témákról, lelki útmutatásról, de olyanok számára is hasznos olvasmány lehet, akik nem hívők. Én rendkívül távol állok a mély vallásosságtól, mégis nagyon szívesen olvastam ezt a sokszor szívszorító történetet. Gyerekek számára akár kötelező olvasmány is lehetne ez a viszonylag rövid, de tanulságos könyv.

Oldalszám: 168

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése