2012. november 18., vasárnap

Karácsony jéggel

David Sedaris:
Karácsony jéggel
David Sedaris könyve hat karácsonyi novellát tartalmaz, de nem a klasszikus karácsonyi hangulatot próbálja átadni, hanem hat vicces, groteszk, kifordított történetet kapunk tőle, melyeknek egyetlen közös pontja, hogy karácsonykor játszódnak.

Sedaris sok helyen saját életéből merít, az első történetet például az ihlette, hogy 33 évesen ugyanis hosszú ideig tartó sikertelen munkakeresés után egy hirtelen ötlettől vezérelve jelentkezett a Macy's áruházba krampusznak a Mikulás mellé. Mondanom sem kell, igen abszurd a díszekkel, cukorkákkal, fenyőkkel teli karácsonyi csodaországot egy olyan ember szemszögéből figyelni, aki rémálmaiban sem gondolta volna, hogy egyszer krampusznak öltözve kell egy pláza kellős közepén parádéznia. Ez a sztori lett a kedvencem a könyvből, szerencsére ez egyben a leghosszabb is.

A másik öt történet számomra inkább meghökkentő volt, mint vicces, de egyszeri olvasást mindenképpen megér a könyv. Nagyjából két óra alatt elolvasható, tökéletes választás egy unalmas téli estére, de előre szólok: ha meghitt karácsonyi hangulatba szeretnénk kerülni, felejtsétek el ezt a könyvet!

Oldalszám: 125

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése