2013. március 19., kedd

Ki nem mondott szavaink

Marc Levy:
Ki nem mondott szavaink
Több hét eltelt már azóta, hogy elolvastam ezt a könyvet, mégsem sikerült idáig rávennem magam, hogy írjak róla. Az ok egyszerű: erről a könyvről szinte lehetetlen úgy írni, hogy ne legyen benne spoiler. Most valahogy mégis megpróbálom.

Julia Walsh pár nap múlva tartandó esküvőjére készülődik, amikor apja titkára telefonál, hogy Anthony Walsh nem tud részt venni a szertartáson. Julia előre sejtette, hogy így lesz, apjával ugyanis régóta nincs jó viszonyban, azon viszont nehezen lép túl, hogy az apja a titkárával üzen. Már éppen nekiállna háborogni emiatt, amikor kiderül, hogy apjának bombabiztos alibije van az esküvő napjára: meghalt, és éppen szombaton lesz a temetése...


Bármilyen viszonyban voltak is, Julia úgy dönt, elhalasztja az esküvőt, és édesapja temetésére megy. Ekkor még nem is sejti, hogy hamarosan egy hatalmas faládát talál a nappalija közepén, benne egy lehetőséget arra, hogy apja halála ellenére tisztázhassák a kapcsolatukat. Julia nem lelkesedik túlzottan a váratlan ajándékért, azonban kiderül, hogy apja nemcsak ezt, de egy régi, sosem olvasott levelet szánt neki, amely feleleveníti Julia előtt egy majd' két évtizeddel ezelőtti szerelem emlékét.

Hamarosan kalandos utazás veszi kezdetét. Utazás Kanadától Németországig, a múlttól a jelenig, amely végül Julia jövőjét is gyökeresen megváltoztatja... Az Anthony Walsh halálát követő hat nap alatt Julia szinte észrevétlenül, fokozatosan nyitni kezd apja felé.

Hát igen, ez volt az, amiért nem tudtam nekikezdeni az írásnak. Összesen három bekezdést tudtam kicsikarni magamból spoilerek nélkül...

Összességében nem rossz könyv, bár eléggé látszik rajta, hogy férfi írta. Nem lenézésből vagy sztereotípiából mondom, csak érdekes, hogy egy pasi még egy romantikus, halál után megbánós, megromlott családi kapcsolatokat rendbehozós regénybe is képes belerejteni a Berlini falat, sőt még a robotokat is. Ettől függetlenül a regény nem történelmi és nem is sci-fi, nem kell ódzkodni tőle. :) Mindenkinek ajánlom, aki szereti a nem mindennapi megoldásokat. Nem mondom, hogy ez a legjobb arany pöttyös könyv, amit valaha olvastam, de megérte elolvasni.

"Nevetséges, hogy mennyi meggyőző okot találunk arra, hogy ne engedjük meg magunknak, hogy szeressük a másikat: félünk a szenvedéstől, attól, hogy egy napon, majd elhagynak bennünket. Pedig mennyire szeretjük az életet, holott tudjuk, hogy egy napon elhagy bennünket."

Marc Levy neve egyébként ismerős lehet a Mint a mennyben című könyvről, melyből Reese Witherspoon főszereplésével film is készült Ha igaz volna... címmel. Úgy tűnik, Marc Levy kedveli a síron túli főszereplőket. :)

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti címe: Toutes ces choses qu'on ne s'est pas dites (2008)
Forrás: rukkola.hu
Oldalszám: 359

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése