2014. szeptember 6., szombat

Tracey Garvis Graves: Kötelék

A történetről röviden


T.J. Callahan 16 éves, és alig néhány hónapja győzte le a rákot. A kezelések következtében kimaradt az iskolából, ezért szülei úgy döntenek, egy magántanárt fogadnak mellé nyárra, aki a Maldív-szigeteki nyaralásuk ideje alatt korrepetálhatja T.J.-t. Anna Emerson 30 éves, és épp egy szerelmi válság kellős közepén jár, így kapva kap az alkalmon, amikor felajánlják neki a potya-nyaralással egybekötött állást.

T.J. és Anna pár nappal a család után, egy külön hidroplánon indul útnak, gépük azonban az óceánba zuhan, ők pedig egy lakatlan szigetre sodródnak. Bár mindig reménykednek abban, hogy rájuk találnak, időközben évek telnek el, és T.J. sem gyerek többé.

Véleményem a könyvről

Essünk túl egy apró negatívumon, utána már csak jó dolgokról írok! Ez a negatívum nem a könyvre, hanem a fülszövegre vonatkozik, az ugyanis szerintem kissé félrevezető. Az utolsó mondat azt írja, hogy "Anna rájön, bármilyen veszélyek leselkednek is rájuk a szigeten, az a legnagyobb, hogy T.J. időközben kamaszból férfivá érett." Itt szeretném leszögezni, hogy bár a mondat ezt sugallja, egyáltalán nem arról van szó, hogy egy begerjedt kamasz álló szerszámmal üldöz egy szerencsétlen tanárnőt egy lakatlan szigeten, sőt, azt, ami a szigeten kettejük között történik, bárminek nevezném, csak éppen veszélynek nem...

És akkor jöjjön a csupa jó! Szereplőink szigetre kerülésük után csak a túlélésért küzdenek. A gazdag fiúnak és a törékeny tanárnőnek fogalma sincs arról, hogyan kell élelmet és vizet szerezni, vadászni vagy tüzet gyújtani, így minden napjuk egy-egy újabb kihívás és felfedezés. A sziget rengeteg megoldandó probléma forrása, de Anna és T.J. jól veszik az akadályokat. Hamar beleszoknak a túlélés rutinjába, így gyorsan telnek a hónapok.

Bevallom, az olvasás előtt kicsit féltem a szerelmi száltól, mert az ekkora korkülönbséget – főleg a nő "javára" – elég húzósnak tartom, de szerencsére a könyvben sikerült élethűen ábrázolni a romantikus szálat: szereplőink számára előbb teljesen tabu volt a romantika, ezt némi tépelődés követte, végül évek teltek el, mire tényleg történt valami közöttük. Ekkorra már úgy összecsiszolódtak, hogy ahelyett, hogy szemernyit is megbotránkoztam volna, szívből drukkoltam nekik.

A történet váltott szemszöget használ, így a fejezeteket felváltva olvashatjuk Anna és T.J. nézőpontjából. A cselekmény már az első fejezetben beindul, és később is minden oldalon vár valami újdonság. Érzelmekben nincs hiány: szomorúság, kilátástalanság, boldogság, szerelem, gyász, félelem és humor egyaránt megjelenik a könyvben, ráadásul az írónő olyan remekül váltogatja ezeket, hogy sosem tudhatod, sírni vagy nevetni fogsz a következő oldal olvasásakor. Ettől a váltakozástól a regény sodró lendületű és izgalmas, már-már a letehetetlen kategóriába sorolnám. Tökéletes olvasmány.

Ízelítő a könyv külföldi borítóiból





Könyvajánló hasonló témában/stílusban
(beszámolóimat a képekre kattintva éred el)


A könyv adatai

Kiadó: Pioneer Books
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: On the Island (2011)
Forrás: saját vásárlás
Oldalszám: 332

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése