2013. január 19., szombat

A világ könyvtárai #2 - George Peabody Library

Az előző heti modern japán könyvtár után most egy lélegzetelállítóan szép, amerikai könyvtárat szeretnék mutatni nektek.


A George Peabody könyvtár az USA-beli Baltimore-ban található. Az 1878-ban nyílt könyvtár csaknem 19 méteres belmagasságú épületét Edmund G. Lind tervezte, Dr. Nathaniel H. Morison közreműködésével. A könyvtár több, mint 300.000 címet tartalmaz egészen a korai XII. századig visszanyúlóan, főként az archeológia, brit művészet és építészet, brit és amerikai történelem, életrajz, angol és amerikai irodalom, újlatin nyelvek és irodalom, görög és latin klasszikusok, történelemtudomány, földrajz, felfedezések és utazás témakörében, melyhez kapcsolódóan nagy térképgyűjteménnyel is rendelkezik.



A klasszikus könyvtári feladatok ellátása mellett az épület rendezvényhelyszínként is működik. Az impozáns könyvtárépület elegáns ebédek, vacsorák, jótékonysági estek és sajtófogadások mellett csodás esküvői helyszín is lehet. A 6.000 dolláros bérleti díj fejében 170 vendég számára tudnak ülőhelyet biztosítani (táncterem nélkül 200-nak). Az épületben tartott rendezvények során többek között a rizs- és konfettiszórás, valamint a héliumos léggömbökkel, gyertyákkal, cserepes növényekkel való díszítés szigorúan tilos, a káprázatos helyszín azonban ezek nélkül is garantáltan felejthetetlenné teszi az eseményt.






4 megjegyzés:

  1. Ó, de gyönyörű! Ha én egyszer beszabadulnék egy ekkora könyvtárba, nem is tudom mikor jönnék haza. Lehet, sátrat vernék pár napra vagy hétre, hónapra.
    Nagyon tetszik ez a rovatod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! :) Nekem is nagy álmom egyszer eljutni egy ilyen hatalmas könyvtárba! Anyummal régen mindig azt mondtuk, hogy ha minket egyszer véletlenül bezárnának egy könyvtárba egy hétvégére, eszünkbe sem jutna segítségért kiáltozni vagy telefonálni. Örülnénk, hogy zavartalanul olvasgathatunk, anélkül, hogy bármi mással törődnünk kellene! :)

      Törlés
  2. :o) Én többnyire 1 órát szoktam tölteni a könyvtárban a látogatásaim során, de mindig megdöbbenek amikor ránézek az órára, mintha lelassulni az idő. És tudnék még tovább maradni, de csak ennyire futja. ;o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A munkahelyemről párszor megkíséreltem az egy órás ebédszünet alatt elugrani, de így az utazást leszámítva már csak félórám maradt böngészni, és az már nagyon nem tetszett, úgyhogy a későbbiekben csak munka után jártam. :)

      Egyébként alapvetően utálok boltba járni, de a könyvesboltokban és hobbiboltokban órákig is tudok nézelődni. :)

      Törlés