2013. január 26., szombat

A világ könyvtárai #3 - Bodleian Library

A Bodleian Könyvtár az Oxfordi Egyetem kutatókönyvtára, Nagy-Britannia második legnagyobb, Európa egyik legrégibb könyvtára.



A könyvtár nevét Sir Thomas Bodley után kapta, aki elindította az 1445-ben alapított, majd később elpusztult könyvtár újraszervezését. A könyvtár 1602-ben nyitotta meg kapuit újra. 1605-ben készült katalógusa alapján a könyvtár 6.000 könyvnek adott otthont. 1610-ben szerződést kötöttek a Stationers' Company kiadótársasággal, mely szerint minden Angliában kiadott könyvből a könyvtár automatikusan kapjon egy példányt. Így nem csoda, hogy a könyvtár 1620-ra már 16.000 könyvből álló gyűjteménnyel rendelkezett. A könyvtár ma már több mint ötmillió könyvvel, milliónyi térképpel és 150.000 kézirattal büszkélkedhet.






A könyvtár több épületet foglal magába, melyek közül a legrégebbi a Duke Humfrey's Library. Ez az olvasószoba ad otthont a kordikológiai (kézirattan), bibliográfiai és történelmi témáknak.


A könyvtár érdekessége, hogy épületében alakították ki a Harry Potter-filmek gyengélkedőjét, illetve a sorozat negyedik részének táncóra-jelenetét is itt forgatták. A könyvtár emiatt igencsak kedvelt turista-látványossággá vált.






Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése