2013. június 1., szombat

A siló

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából volt szerencsém A siló című könyvet már a megjelenése előtt elolvasni. A könyv június 6-án, a Könyvhét alkalmából fog megjelenni.

A siló egy föld alatti betonhenger. Hiába jelenti ezrek otthonát, börtön ez, nem más. Néhány szenzor segítségével látják ugyan a kinti világot, de még így is csak a lehangoló szürkeséget és csekély napfényt láthatnak. A szenzorok időről időre elhomályosulnak a rájuk rakódó piszoktól, a beszűrődő napfény csökkenésével pedig egyre többen kerülnek közel a depresszióhoz és az idegösszeomláshoz. Mindenki tisztában van azzal, hogy akit kiküldenek szenzort takarítani, azt a halálba küldik, sohasem fog visszatérni, éppen ezért ezzel büntetik azokat, akik bűncselekményt követnek el, illetve azokat is kiengedik, akik a téboly következtében önszántukból kívánkoznak ki.

Holston seriff a silóban nőtt fel, itt kezdett dolgozni, itt lett szerelmes, és itt élt feleségével, Allisonnal. Allison azonban veszélyes vizekre evezett, és túlságosan beleásta magát a siló előtti idők tanulmányozásába. A korábbi felkelések okait próbálta felderíteni, amely végül annyira elragadta, hogy a silóbeli világba vetett hite teljesen megingott. Allison úgy érzi, a siló átverés, a kinti világból pedig csak annyit látnak, amennyit láttatni akarnak velük, és a valóság nem olyan, mint amilyennek mutatják. Megtébolyodott elméjével nem akar mást, csak kijutni a silóból. Rendszerellenes gondolatainak meglesz a következménye: takarítani küldik, és az elődeihez hasonlóan ő sem tér vissza.

Holston úgy érzi, összeomlott az egész világa. Szeretett felesége elvesztése után ő is nyomozni kezd, és egy idő után kezd hinni neki. Lehet, hogy Allison megérzése igaz volt? Lehet, hogy nem azért nem tért vissza, mert meghalt, hanem azért, mert a kinti világ csodálatos? Három évvel felesége elvesztése, és harminc év silóbeli élet után Holston seriffnek ez az utolsó napja a silóban... holnap ugyanis kimegy...
"A fullasztó silóhoz képest a kinti sáros-szürke látvány is egyfajta megváltásnak számított, csakúgy, mint a szabad levegő, aminek belégzésére született az ember."

A könyv rendkívül rövid, mindössze 59 oldalas, hiszen kezdetben egyetlen novellának szánták. A művet övező siker miatt azonban sorozattá nőtte ki magát (következő részei ennél hosszabbak lesznek, de egyik sem éri el egy szokásos könyv hosszát, nagyjából 100-250 oldalasak). A csekélyke oldalszám ne tévesszen meg senkit; ez egy nagyon tömény és nagyon nyomasztó olvasmány. Igaz, nagyon furcsa, hogy alig egy óra után, amikor már igazán belemelegedtem az olvasásba, egyszer csak véget ért a könyv, mégis úgy érzem, sokat kaptam tőle, ez az egy óra igencsak izgalmas volt.

Hugh Howey amerikai író. A silót kezdetben egyetlen novellának szánta, a nagy sikernek köszönhetően azonban folytatta a történetet, amely mára már nyolcrészessé duzzadt. Könyve megjelenése előtt yachtkapitányként, tetőfedőként és zenei technikusként is dolgozott. Immár nyolcrészesre duzzadt Sorozatának filmes jogait a 20th Century Fox vette meg.

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: Wool (2011)
Oldalszám: 59

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése