2014. január 24., péntek

Bob, az utcamacska



James Bowen utcazenész Londonban. Gyermekkorát részben Angliában, részben Ausztráliában töltötte, ahová szerencsétlen események láncolata után végül nem tudott visszatérni. Londonban ragadt, az utcai zenéléssel és bolti lopással keresett pénzt, később pedig rászokott a heroinra.

Történetünk kezdetén, amikor rátalál Bobra, a rossz bőrben lévő, beteges, vörös kandúrra, még nem is sejti, milyen gyökeres változáson megy keresztül az élete. Ekkor már leszokófélben van a heroinról, és egy szociális bérlakásban él. Úgy dönt, magához veszi a macskát, legalábbis addig, amíg a cica talpra áll. Bob hamarosan felgyógyul, James viszont ekkorra rádöbben, hogy ha akarna, akkor sem tudna már megszabadulni a macskától. Még szerencse, hogy nem is akar megszabadulni tőle!
"Mindenkinek szüksége van egy esélyre, mindenki érdemel egy második lehetőséget. Bob meg én megragadtuk a magunkét, amikor azt felkínálta a sors..."
Bob James hű társává válik, és mivel nem szeret egyedül otthon maradni, szinte mindennap elkíséri őt, és amíg James gitározik, Bob a gitártokban szundít. London nyüzsgő forgataga, az emberek, akik legtöbbször oda sem pillantva sietnek el egy-egy utcazenész, kéregető vagy hajléktalan mellett, hamarosan felfigyel a vörös macskára. Azokon a napokon, amikor Bob James mellett van, az emberek megállnak, váltanak pár szót James-szel, megsimogatják Bobot, és mielőtt továbbállnának, adnak pár fontot a furcsa párosnak.

Amikor már azt hinnénk, minden szép és jó, sajnos kiderül, hogy olyanok is felfigyeltek James sikerére, akiknek nem kellett volna. James hamarosan kénytelen felhagyni a zenéléssel, és új kereseti lehetőség felé néz. A hajléktalanok lapját, a Big Issue-t kezdi árulni, hű társával, Bobbal karöltve. Életük továbbra sem könnyű, egyik napról a másikra élnek, ráadásul tanúi lehetünk annak is, hogy milyen nehéz helyzetek várnak arra, aki az utcán kénytelen keresni a kenyerét.

Azt hiszem, a legjobb dolog, ami James-szel történhetett, az az, hogy rátalált Bobra. Ez az igaz történet sokszor kemény és szívszorító, de annyi melegséget, szeretetet és vidámságot áraszt a könyv, hogy csak pozitív élményt jelenthet! Még csak január van, de már biztos vagyok benne, hogy 2014 egyik legkedvesebb olvasmányához volt szerencsém! Cicabarátok számára kötelező!
"Az egyik filmen azt mondtam, hogy Bob megmentette az életemet. Amikor először hallottam a mondatot, még úgy gondoltam, hogy kicsit nyersen hangzik, és valamennyire túlzás is. De ahogy továbbsétáltam az úton és megpróbáltam összefüggéseiben szemlélni a dolgot, rájöttem, hogy így van: ez így igaz, tényleg megmentette az életemet."
James Bowen 1979-ben született. Évekig utcai zenélésből élt Londonban. 2007 tavaszán talált rá Bobra, a macskára, aki megváltoztatta az életét, és azóta is elválaszthatatlanok.

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti címe: A Streetcat Named Bob (2012)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 272

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése